Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Σάλος στη Γερμανία! Επανακυκλοφορεί ο απαγορευμένος και τοξικός «Αγών μου» του Χίτλερ


Στις σκοτεινές εσοχές της τεράστιας Βαυαρικής Κρατικής Βιβλιοθήκης, υπάρχει μια λογοτεχνική «επικίνδυνη ζώνη»: εκεί φυλάσσονται παλαιά αντίτυπα του «απαγορευμένου» τόμου. Oμάδα ειδικών εξετάζει προσεκτικά κάθε αίτημα για ανάγνωση ενός αντιτύπου, φροντίζοντας να κρατά το τοξικό κείμενο μακριά από αδιάκριτα περίεργα βλέμματα ή από τους επίδοξους «διαφημιστές» του.

«Αυτό το βιβλίο είναι πολύ επικίνδυνο για το ευρύ καινό», προειδοποίησε ο ιστορικός της βιβλιοθήκης Φλόριαν Σεπ, καθώς τοποθετούσε την πρώτη έκδοση του «Ο Αγών Μου», το αυτοβιογραφικό μανιφέστο μίσους του Χίτλερ, στο τραπέζι ενός δωματίου περιορισμένης πρόσβασης.

Τώρα, όμως, το βιβλίο που κάποτε αναδείχθηκε στη Βίβλο των Ναζί και οι επανεκδόσεις του απαγορεύτηκαν στη Γερμανία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιστρέφει σύντομα στα βιβλιοπωλεία της Γερμανίας, από τις Άλπεις έως τη Βαλτική Θάλασσα.

Το κρατίδιο της Βαυαρίας, στο οποίο ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα της γερμανικής έκδοσης, είχε μπλοκάρει αποτελεσματικά όλες τις απόπειρες αντιγραφής του. Τα δικαιώματα, όμως, αυτά λήγουν τον Δεκέμβριο, και η πρώτη έκδοση από τον θάνατο του Χίτλερ θα κυκλοφορήσει αρχές του επόμενου χρόνου. Η νέα έκδοση θα έχει εκτενή σχόλια στη αυθεντική γερμανική, που θα αναδεικνύουν το έντονο debate για την ιστορία, τον αντισημιτισμό και την κρυμμένη δύναμη του γραπτού λόγου.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι η επανέκδοση του βιβλίου, προς πικρία των επικριτών, χρηματοδοτείται από τους Γερμανούς φορολογούμενους, αφού αυτοί χρηματοδοτούν την ιστορική συλλογικότητα που παράγει και δημοσιεύει τη νέα έκδοση. Η έκδοση, όμως, αυτή δεν θα είναι εγχειρίδιο για τον επίδοξο φασίστα, αλλά, σύμφωνα με τη συλλογικότητα, ένα χρήσιμο ακαδημαϊκό εργαλείο, μια έκδοση 2.000 σελίδων με περισσότερη κριτική και ανάλυση από το αρχικό κείμενο.

Όσοι εναντιώνονται στην επανέκδοση επισημαίνουν ότι αυτή γίνεται σε μια εποχή αυξανόμενου αντισημιτισμού και αναβίωσης του νεοναζισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο δεν ήταν καθαυτό απαγορευμένο στη μεταπολεμική Γερμανία – απαγορευμένη ήταν η επανέκδοσή του. Στην πράξη, βέβαια, ήταν περίπου το ίδιο. Από τα περισσότερα από 12,4 εκατομμύρια αντίτυπα που υπήρχαν πριν το 1945, λέγεται ότι έχουν διασωθεί εκατοντάδες χιλιάδες. Παλαιά αντίτυπα μπορεί ακόμα να πωλούνται σε παλαιοβιβλιοπωλεία. Όμως, η δημόσια πρόσβαση είναι γενικά περιορισμένη σε περιορισμένα αποθετήρια, όπως η βιβλιοθήκη του Μονάχου, που επιτρέπει να αναγιγνώσκεται το βιβλίο μόνο για λόγους ακαδημαϊκής ή ιστορικής έρευνας. Οι βαυαρικές αρχές επίσης παίζουν το παιχνίδι του σκύλου και της γάτας με όσους έχουν επιχειρήσει να εκδώσουν διαδικτυακά το «Ο Αγών Μου», προσπαθώντας να μπλοκάρουν τις εκδοχές της γερμανικής γλώσσας, όπου μπορούσαν.

Η αντίδραση είναι έντονη, ιδιαίτερα από εβραϊκές κοινότητες στη Γερμανία. «Το βιβλίο είναι το μεγαλύτερο κακό. Είναι το χειρότερο αντισημιτικό έντυπο και εγχειρίδιο για το Ολοκαύτωμα», είπε η πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας του Μονάχου Σαρλότ Νόμπλοχ. «Είναι το Κουτί της Πανδώρας που, αν ανοιχτεί ξανά, δεν είναι εύκολο να κλείσει».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου