Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Νταβούτογλου: Μεροληπτικές και ανάρμοστες οι δηλώσεις του Πάπα


"Φουντώνει" η κόντρα Τουρκίας-Βατικανού με αφορμή τις δηλώσεις του Πάπα περί γενοκτονίας των Αρμενίων. Τι δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ανακλήθηκε ο πρεσβευτής της χώρας στο Βατικανό


Θέση για τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή (12/04) ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος χαρακτήρισε γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων, πήρε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Η ανάγνωση αυτών των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστο εκ μέρους του πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί", δήλωσε ο Νταβούτογλου στην τουρκική τηλεόραση. Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονας χώρας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην ανάκληση του πρεσβευτή της στο Βατικανό.

«Οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα όσα δήλωσε ο Ποντίφικας», τόνισε ο πρέσβης της Αγίας Έδρας στην Άγκυρα, Αντόνιο Λουτσιμπέλλο μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Ο πρέσβης (νούντσιος) του Βατικανού είχε κληθεί νωρίτερα από τις τουρκικές αρχές στο υπουργείο των Εξωτερικών στην Άγκυρα μετά από τις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος χαρακτήρισε την σφαγή των Αρμενίων ως «την πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα La Repubblica στην διαδικτυακή της πύλη, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ποντίφικα πρόκειται να προκαλέσουν πρόβλημα στην εμπιστοσύνη στις σχέσεις με την Αγία Έδρα.

Ο ποντίφικας, στο τέλος του κυριακάτικου μηνύματός ευχήθηκε «ο Θεός να επιτρέψει να ξαναρχίσει η πορεία επανασυμφιλίωσης του αρμενικού και του τουρκικού λαού και να μπορέσει να ανθίσει η ειρήνη και στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ», υπενθυμίζοντας ότι «πρόκειται για λαούς που στο παρελθόν, παρά τις εντάσεις και τις διαφορές, έζησαν μακρές περιόδους ειρηνικής συνύπαρξης» και πως ακόμη και μέσα στην δίνη της βίας, υπήρξαν περιπτώσεις αλληλεγγύης και αμοιβαίας βοήθειας».

Σε δηλώσεις του, τέλος, προς το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν τόνισε: «Διαχωρίζω την τουρκική κυβέρνηση από τον λαό της Τουρκίας. Είμαι βέβαιος ότι τα λόγια του πάπα θα επηρεάσουν τις καρδιές και την σκέψη πολλών Τούρκων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και να ελευθερωθούν από το βάρος της Ιστορίας».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου