Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Δήλωση που θα προκαλέσει από τον Πάπα Φραγκίσκο: 'Γενοκτονία' η σφαγή των Αρμενίων


Δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία από τον πάπα Φραγκίσκο


O πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη τον όρο «γενοκτονία» αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια, μια δήλωση που απειλεί να προκαλέσει ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα» έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων» δήλωσε ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπογράφθηκε το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων.

«Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917, στην οποία συνλειτούργησε μαζί με τον πατριάρχη της αρμενικής καθολικής εκκλησίας Νερσές Μπεντρός XIX, παρουσία του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαργκσιάν.

Ακόμα κι αν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο το 2000 στο κοινό έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία».





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου