Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πολλές ασθένειες


Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για 5 εκατ. θανάτους ετησίως από εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με μελέτη βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 103 έρευνες, από 28 χώρες και πολλές χιλιάδες άτομα, διαπίστωσαν ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ανούπ Σαχ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαίνεται να προέρχεται από το διοξείδιο του θείου, το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του αζώτου, ενώ μικρότερη είναι η επίπτωση από τα σωματίδια και το όζον. Εντύπωση προκαλεί ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις αναπτυσσόμενες από ότι στις αναπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνη με αυτή τη μελέτη αυτή είναι μία ακόμη που έγινε από επιστήμονες των Σχολών Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων Τζον Χόπκινς και Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Μελίντα Πάουερ, και η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στο BMJ, αναφορικά με την αύξηση άγχους από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι επιστήμονες και σ’ αυτή την περίπτωση ανέλυσαν στοιχεία από 71.300 γυναίκες ηλικίας 57 έως 85 ετών και συμπέραναν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άγχους, μιας ψυχικής διαταραχής που πλήττει περίπου το 16% των ανθρώπων παγκοσμίως.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μεγαλύτερο πρόβλημα είχαν οι γυναίκες που έμεναν σε κοντινή απόσταση από δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου