Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Συνέδριο για την «τουρκική Θράκη» στην Κομοτηνή


Για τέσσερις μέρες (13-17 Μαΐου) στην Κομοτηνή 90 οργανώσεις μουσουλμανικών μειονοτήτων από 32 χώρες της Ευρώπης, θα καταγγέλλουν διεθνώς την Ελλάδα για παραβιάσεις μειονοτικών δικαιωμάτων των «Τούρκων» της Θράκης, σε ένα συνέδριο που θα έχει σαν έμβλημα τη σημαία της «τουρκικής Δυτικής Θράκης». Και αυτά όλα μέσα στην ελληνική επικράτεια.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα


Είναι το 55ο ετήσιο συνέδριο της FUEN (Ομοσπονδία Εθνικών Μειονοτήτων Ευρώπης), το οποίο θα γίνει το Μάιο στη Θράκη, υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «Τούρκων Δυτικής Θράκης», του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, που σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση μειονοτικών οργανώσεων στη Θράκη «εκπροσωπούν την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης στη FUEN».

Ήδη μεγάλα ΜΜΕ της Τουρκίας στήνουν ένα σκηνικό έντασης, καταγγέλλοντας την ελληνική πλευρά για «παραβιάσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων» ενώ την ίδια στιγμή εκδηλώνονται πυρκαγιές σε τουρκικά κτήρια και τζαμιά, που αποδίδονται σε εμπρησμό από αγνώστους και πυροδοτούν κλίμα ενόψει του συνεδρίου.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, μειονοτική εφημερίδα της Θράκης έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ως «θρησκευτική προβοκάτσια» ακόμη και την περιφορά του επιταφίου.

Ακριβώς δύο ημέρες μετά, έγινε εμπρηστική επίθεση σε τζαμί της Κομοτηνής και δύο μέρες αργότερα οι τουρκικές εφημερίδες κατήγγειλαν τη βομβιστική επίθεση στο τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι η ημερομηνία που θα γίνει το συνέδριο στην Κομοτηνή έχει και αυτή τη σημασία της, καθώς στις 14 Μαΐου είναι η επέτειος της απελευθέρωσης της Θράκης από τους Τούρκους, μία επέτειος όμως που χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν «ημέρα κατοχής της Δυτικής Θράκης» από ορισμένους μειονοτικούς συλλόγους.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου