Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Διατηρείται η κουκούλα ως ποινικό αδίκημα σε ληστείες. Λήψη DNA μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις


Ο υπουργός Δικαιοσύνης συμφώνησε, εν μέρει με τροπολογία 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τι προβλέπουν οι βελτιωτικές διατάξεις του νόμου σχετικά με τη χρήση κουκούλας από διαδηλωτές και τη λήψη DNA


Σε βελτιωτικές αλλαγές προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κάνοντας εν μέρει δεκτό το σκεπτικό των δύο τροπολογιών που είχαν καταθέσει 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο επίμαχα ζητήματα, την κατάργηση του "κουκουλόνομου" και τη λήψη DNA.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, που ανακοίνωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, γίνεται εν μέρει δεκτή η τροπολογία των βουλευτών και διατηρείται ως επιβαρυντική η κάλυψη του προσώπου και η χρήση κουκούλας μόνο στις περιπτώσεις εγκλήματος ληστείας, ενώ καταργείται για τα άλλα αδικήματα.

Αιτιολογώντας την απόφαση του να υπάρξει η εξαίρεση στις ληστείες και να μην καταργηθεί πλήρως ο νόμος που προέβλεπε ως επιβαρυντικό ποινικό αδίκημα τη χρήση κουκούλας για όλα τα αδικήματα, όπως πρότειναν στην τροπολογία οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι η κάλυψη του προσώπου μπορεί να έχει και προληπτική δυναμική.

Την διαφωνία του εξέφρασε ο κ. Παρασκευόπουλος επί της δεύτερης τροπολογίας για την κατάργηση υποχρεωτικής λήψης και χρήσης γενετικού υλικού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, η γνώμη του είναι ότι «πρέπει το γενετικό υλικό να χρησιμοποιείται ως επιβαρυντικό στοιχείο», συμφώνησε πάντως «ότι η λήψη DNA πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά από εντολή εισαγγελικού και κρατικού οργάνου παρουσία τεχνικού συμβούλου».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου