Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2006

Στη δημοσιότητα τα αρχεία της Γαλλίας για τις «επισκέψεις UFO»


Χιλιάδες αναφορές μαρτύρων που συλλέχθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια για επισκέψεις ιπτάμενων αντικειμένων αγνώστου ταυτότητας θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο από τη διαστημική υπηρεσία της Γαλλίας.

Το αρχείο, που περιέχει πληροφορίες για περίπου 1.600 περιστατικά, θα είναι διαθέσιμο στο κοινό στα τέλη Ιανουαρίου ή τα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε στο Reuters ο Ζακ Αρνού, αξιωματούχος του Εθνικού Κέντρου Μελετών Διαστήματος (CNES).

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2006

Η Ρωσία πρόθυμη να συνεργαστεί με τη NASA στις νέες αποστολές στη Σελήνη


Η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη NASA «επί ίσοις όροις» στο νέο αμερικανικό πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης, που περιλαμβάνει την κατασκευή μόνιμης βάσης το 2024. Η Μόσχα προτιμά πάντως να προσφέρει τεχνογνωσία αντί χρήματα.

Οι συνομιλίες για την πιθανή συνεργασία έχουν ξεκινήσει και η Ρωσία ελπίζει να υπάρξει συμφωνία τους προσεχείς μήνες, δήλωσε εκπρόσωπος της Roskosmos, της διαστημικής υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Επιθυμούμε η συμφωνία να ανακλά τη θέση της Ρωσίας ως ισχυρής δύναμης στο Διάστημα» είπε ο Ιγκόρ Πανάριν.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2006

Νερό κυλά «ακόμα και σήμερα» σε πλαγιές του Αρη

Ο ανοιχτόχρωμος χείμαρρος έχει μήκος 300 μέτρων. Ίσως γέμισε νερό κάποια στιγμή τα τελευταία επτά χρόνια   (Φωτογραφία:  NASA )

Οι πρώτες, προκλητικές ενδείξεις για την ύπαρξη υγρού νερού στον Αρη σήμερα εντοπίστηκαν σε φωτογραφίες δορυφόρου της NASA, που ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο πλανήτης μπορεί, ή μπορούσε κάποτε, να συντηρεί ζωή.

Στις εικόνες διακρίνονται δύο χείμαρροι στις πλαγιές ενός κρατήρα, στων οποίων τις κoίτες φαίνεται ότι κύλησε νερό τα τελευταία επτά χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.

«Οι παρατηρήσεις αυτές προσφέρουν τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι νερό ρέει περιστασιακά στην επιφάνεια του Αρη ακόμα και σήμερα» δήλωσε ο Μάικλ Μέγιερ, επικεφαλής ερευνών στο Πρόγραμμα Εξερεύνησης του Αρη.


Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2006

Μόνιμη βάση στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA για το 2024


Με τη βοήθεια των διεθνών εταίρων της, η NASA σκοπεύει να ξεκινήσει το 2020 την κατασκευή μιας μόνιμης βάσης στη Σελήνη, πιθανότατα στο νότιο πόλο, η οποία θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί μόνιμο προσωπικό τέσσερα χρόνια αργότερα. Η επιχείρηση θα βασιστεί σε μια νέα σεληνάκατο και στο σκάφος Orion, που θα αντικαταστήσει το διαστημικό λεωφορείο.

Η βάση θα αποτελέσει εργαστήριο δοκιμών για τις τεχνολογίες που θα απαιτηθούν αργότερα για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA παρουσιάζοντας το σχέδιο τη Δευτέρα στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2006

Το αστρονομικό όργανο των αρχαίων


Τα νέα σημαντικά βήματα για την αποκωδικοποίηση του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων» παρουσιάστηκαν από την αρμόδια ερευνητική ομάδα χτες, σε διεθνές συνέδριο. Ο Μ. Εντμουντς, καθηγητής Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, αναφέρθηκε στην τεχνολογία και το σχεδιασμό του «μηχανισμού», που ακόμα και σήμερα εκπλήσσει τους επιστήμονες. O Τ. Μάνσπεντενς και ο Ρ. Σάντλαντ, μηχανικοί, περιέγραψαν και εξήγησαν τις τεχνικές μεθόδους για την ερμηνεία του «μηχανισμού». Ο Γ. Ντιτσάκης και ο Αγ. Τσιλίκας, μέλη της ερευνητικής ομάδας, αναφέρθηκαν στις επιγραφές του «μηχανισμού» και στην προσπάθεια ανασύστασης των κειμένων που αναγράφονται στα θραύσματα του «μηχανισμού».

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2006

Σωτηρία από το διάστημα «βλέπει» ο Χόκινγκ


 H ανθρωπότητα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Γη για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή της, προειδοποίησε ο καθηγητής αστροφυσικής Στίβεν Χόκινγκ.

«Αργά ή γρήγορα, καταστροφές όπως μια σύγκρουση με αστεροειδή ή ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να μας εξαφανίσουν όλους. Αλλά από τη στιγμή που θα επεκταθούμε στο διάστημα και θα δημιουργήσουμε ανεξάρτητες αποικίες, το μέλλον μας θα εξασφαλιστεί», δήλωσε ο Χόκινγκ σε συνέντευξή του στο BBC.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2006

Η NASA έχασε επαφή με το Global Surveyor στον Άρη


Η NASA έχει χάσει επαφή με τον δορυφόρο Mars Global Surveyor εδώ και μια εβδομάδα, ωστόσο οι υπεύθυνοι της αποστολής δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα αποκαταστήσουν την επαφή με το 10χρονο σκάφος, το γηραιότερο που μελετά τον Κόκκινο Πλανήτη.

Στις 2 Νοεμβρίου, το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια έλαβε σήμα με το οποίο ο δορυφόρος ανέφερε βλάβη στον κινητήρα που διατηρεί προσανατολισμένο έναν από τους ηλιακούς συλλέκτες. Το λογισμικό του σκάφους ενεργοποίησε τα εφεδρικά συστήματα, ωστόσο η επαφή χάθηκε τις επόμενες δύο ημέρες.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2006

Οι ωκεανοί γίνονται ανησυχητικά πιο όξινοι


Ένα φαινόμενο που θυμίζει την όξινη βροχή των δεκαετιών του 70 και του 80 απειλεί τώρα τους ωκεανούς, προειδοποίησαν επιστήμονες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στην Κένυα. Η οξύτητα του νερού αυξάνεται λόγω του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ωκεανοί έχουν ήδη απορροφήσει το ένα τρίτο της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου από τα αέρια που προκαλούν και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η διάλυση του διοξειδίου στο νερό αυξάνει την οξύτητα ανησυχητικά τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών αποτελεί σημαντική απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς» δήλωσε ο καθηγητής Στέφαν Ράμστορφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Φαινομένων του Πότσνταμ στη Γερμανία.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2006

Ρωσία και Κίνα θα συνεργαστούν στις διαστημικές επιχειρήσεις


Η Ρωσία σκοπεύει να συνεργαστεί με την Κίνα σε ρομποτικές αποστολές στη Σελήνη και άλλες διαστημικές επιχειρήσεις, δήλωσαν την Πέμπτη Ρώσοι αξιωματούχοι.

«Περνάμε από τη συνεργασία σε τεχνολογικά στοιχεία και συσκευές στο σχεδιασμό μεγάλων επιστημονικών προγραμμάτων στη διαστημική έρευνα», ανακοίνωσε ο Γιούρι Νοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos), μιλώντας σε ρωσική έκθεση στο Πεκίνο.

Πρόσθεσε ότι ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει με την Κίνα συμφωνίες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2006

Η Αφρική και η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή


Η παγκόσμια θέρμανση απειλεί ιδιαίτερα ορισμένες φτωχές χώρες της Αφρικής αλλά και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, δείχνουν στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στην Κένυα.

Τα αφρικανικά κράτη εκπέμπουν ελάχιστα αέρια του θερμοκηπίου, ωστόσο θα πληρώσουν ακριβά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που προκαλούν τα ανεπτυγμένα κράτη, προειδοποεί έκθεση του ΟΗΕ δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στο Ναϊρόμπι.

Τις σημαντικότερες καταστροφές αναμένεται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος της Αιθιοπίας, η Ρουάντα, το Μπουρούντι, ο Νίγηρας και το Τσαντ, αναφέρει το Reuters. Η ξηρασία θα καταστρέψει βασικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, το κεχρί και το σόργο, ενώ ολόκληρες πόλεις, όπως το Λάγος το Νταρ-ες-Σαλάμ και το Κέιπ Τάουν θα μπορούσαν να κατακλυστούν από το νερό καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2006

Επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα σχεδιάζει η Ινδία


Η κρατική διαστημική υπηρεσία της Ινδίας ενέκρινε την Τρίτη την πραγματοποίηση της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής αποστολής της χώρας, η οποία προγραμματίζεται για το 2014.

Η απόφαση ελήφθη στη Μπάνγκαλορ, τεχνολογικό κέντρο της Ινδίας, όπου συναντήθηκαν κορυφαίοι επιστήμονες για να συζητήσουν το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα.

Οι ειδικοί «θεώρησαν ομόφωνα ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για την Ινδία να αναλάβει μια επανδρωμένη αποστολή» αναφέρει ανακοίνωση του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO).

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προτείνει στροφή στην πυρηνική ενέργεια


Για τον κίνδυνο έλλειψης καυσίμων έως το 2030 προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) στην ετήσια έκθεσή της, συνιστώντας στις κυβερνήσεις να στραφούν στην πυρηνική ενέργεια, ώστε να επιβραδύνουν τις κλιματικές αλλαγές και να ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια.

H IEA επισημαίνει αυτόν κίνδυνο, τονίζοντας την αύξηση της ζήτησης για καύσιμα από την Κίνα και την Ινδία. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ πριν το 2010 σε ό,τι αγορά την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το παγκόσμιο κλίμα.

«Βάσει των σημερινών τάσεων, είμαστε καθ οδόν για ένα βρώμικο, ακριβό και ασταθές ενεργειακό μέλλον» δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κλοντ Μαντίλ.

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2006

Πρωτοβουλία Μπλερ-Μέρκελ για την υπογραφή του διαδόχου του Κιότο


Τόνι Μπλερ και Ανγκελα Μέρκελ δεσμεύθηκαν να εργαστούν από κοινού προκειμένου να υπογραφεί η Συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το 2012. Βασικό ζητούμενο, η Συμφωνία να υπογραφεί από τις ΗΠΑ.

«Η αλλαγή του κλίματος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα» η καγκελάριος της Γερμανίας μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2006

Στην τελική ευθεία η κατασκευή δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία


Η βουλγαρική κυβέρνηση ανέθεσε στη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κόστους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη περιοχή Μπέλενε στο Δούναβη.

Η προσφορά της Atomstroyexport για το έργο αυτό ανήλθε στα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η προσφορά της τσεχικής Σκόντα ήταν κατά ένα δισεκατομμύριο δολάριο υψηλότερη.

Οι ελαφρού ύδατος αντιδραστήρες, ισχύος 1.000 μεγαβάτ, θα ενισχύσουν την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο στο Κοζλοντούι, επίσης στο Δούναβη.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2006

Αυξάνονται εκ νέου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου


Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μειώθηκαν ελαφρά στις βιομηχανικές χώρες ανάμεσα στο 1990 και το 2004, αλλά η τάση είναι αυξητική για την περίοδο 2000-2004, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιείται τη Δευτέρα.

Συνολικά, οι εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το κυριότερο από τα οποία είναι το διοξείδιο του άνθρακα, μειώθηκαν κατά 3,3% στις βιομηχανικές χώρες κατά την περίοδο 1990-2004, αναφέρεται στην έκθεση της Γραμματείας της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές.

Ο πύργος της Βαβέλ …και μια νέα εφεύρεση!


Συσκευή που μπορεί να γκρεμίσει τα γλωσσικά σύνορα μεταξύ των ανθρώπων, αναπτύσσεται από αμερικανούς επιστήμονες. Όσοι την χρησιμοποιούν, δεν έχουν παρά να προφέρουν σιωπηρά μία λέξη στη μητρική τους γλώσσα, ώστε να μεταφραστεί αυτόματα και να εκφωνηθεί στον απέναντί τους.


Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2006

Αναβίωση του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας εξετάζει η Γερμανία


Προς επανεξέταση της ενεργειακής πολιτική της κινείται η Γερμανία, περιλαμβανομένης ενδεχόμενης αναβίωσης του προγράμματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που επρόκειτο να σταματήσει το 2023 με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Γκ.Σρέντερ.

«Πρέπει να μιλήσουμε ξανά για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας» δήλωσε την Πέμπτη ο Γιοαχίμ Βιρμέλινγκ, υφυπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο ενεργειακό πρόγραμμα που θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2006

Οι ΗΠΑ τα θέλουν όλα, ακόμη και το Σύμπαν


Διάστημα: όχι πια το απώτατο σύνορο, αλλά Πολιτεία των ΗΠΑ. Η νέα Εθνική Πολιτική για το Διάστημα που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπους αφορά «το δικαίωμα» των ΗΠΑ να ελέγχουν την πρόσβαση στο ηλιακό σύστημα, επισημάνει την αυξανόμενη εξάρτηση από τους δορυφόρους, τις στρατιωτικές απειλές εναντίον τους και τους τρόπους προστασία τους. Ομως, οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει την πρόταση 160 άλλων χωρών για συνομιλίες στον ΟΗΕ με στόχο την απαγόρευση της κούρσας των εξοπλισμών στο Διάστημα, στάση που είναι εξαιρετικά μονομερής, μετά μάλιστα από την εμπειρία του Ιράκ.

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2006

Στερεύουν οι ελπίδες για μεγάλα αποθέματα πάγου στη Σελήνη


Οι ελπίδες ότι στο νότιο πόλο της Σελήνης κρύβονται μεγάλα αποθέματα πάγου διαψεύδονται από νέα έρευνα με επίγειο ραντάρ. Οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές ίσως θα πρέπει να μεταφέρουν από τη Γη το νερό και το υδρογόνο που χρειάζονται.

Το 1994, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ραντάρ του αμερικανικού σκάφους Clementine έδωσε ενδείξεις ότι υπάρχει πάγος κάτω από τη σκόνη μέσα στο εσωτερικό κρατήρων που παραμένουν μόνιμα στη σκιά κοντά στο νότιο πόλο. Έκτοτε, η περιοχή είναι υποψήφια για την επιστροφή των ΗΠΑ στο φεγγάρι, που προγραμματίζεται τώρα για το 2020.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2006

Τηλεσκόπιο βλέπει για πρώτη φορά τον καιρό σε εξωηλιακό πλανήτη


Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA κατέγραψε για πρώτη φορά τις ημερήσιες και νυχτερινές θερμοκρασίες ενός πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος. Η διαφορά ημέρας-νύχτας στον μακρινό κόσμο φτάνει τους 1.400 βαθμούς Κελσίου.

Οι παρατητήσεις, που δημοσιεύονται την Παρασκευή στο Science, είναι οι πρώτες που καταγράφουν οποιασδήποτε μορφής διακύμανση στην επιφάνειας ενός εξωηλιακού πλανήτη -μέχρι σήμερα οι μετρήσεις περιορίζονταν σε παραμέτρους όπως το μέγεθος και η μάζα.

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006

Το χρονικό του πυρηνικού προγράμματος της «απείθαρχης» Βορείου Κορέας


Σε επικίνδυνη τροχιά το καθεστώς της Βορείου Κορέας μετά την υπόγεια δοκιμή πυρηνικού όπλου παρά τις έντονες διεθνείς προειδοποιήσεις.

Ακολουθεί χρονολόγιο του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ. Από τις απειλές και τις εξαγγελίες έως την πρώτη πυρηνική δοκιμή...

Στην πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων προχώρησε η Β.Κορέα


Η Β.Κορέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προχώρησε στην πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων, παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας τις προηγούμενες ημέρες. Η Β.Κορέα αποτελεί την ένατη χώρα -μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Κίνα, τη Βρετανία, την Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ- που γίνεται γνωστό ότι κατέχει πυρηνικά όπλα.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β.Κορέας, η υπόγεια δοκιμή πραγματοποιήθηκε με 100% επιτυχία, «λόγω της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας μας».

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Θα συμβάλλει στην υπεράσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο και την ευρύτερη περιοχή» επισημαίνει το πρακτορείο KCNA.

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2006

Ρομπότ της NASA μελετά αρειανό κρατήρα, δορυφόρος συνδράμει αφ υψηλού

Από ύψος 275 χιλιομέτρων, το Opportunity διακρίνεται ως κουκκίδα   (Φωτογραφία:  NASA )

Δυόμισι χρόνια μετά την άφιξή του στον Αρη, το ρομπότ Opportunity της NASA έφτασε στον Κρατήρα Βικτόρια, αναζητώντας νέα στοιχεία για το χαμένο νερό του πλανήτη, ενώ ο νέος Αναγνωριστικός Δορυφόρος του Αρη (MRO) το καθοδηγεί από ψηλά.

Στις εικόνες υψηλής ανάλυσης που μεταδίδει o MRO από ύψος 275 χιλιομέτρων, το πλάτους δυόμισι μέτρων Opportunity φαίνεται ως κουκκίδα, ενώ πίσω του διακρίνονται ακόμα και τα ίχνη των τροχών. Οι δορυφορικές παρατηρήσεις θα βοηθήσουν τώρα τους υπεύθυνους της αποστολής να αποφασίσουν αν θα κατεβάσουν το ρομπότ στο εσωτερικό του κρατήρα.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2006

Η Κίνα σημάδεψε αμερικανικούς δορυφόρους με λέιζερ


Κατασκοπευτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ έγιναν στόχοι ακτίνας λέιζερ που εκπέμφθηκε από την Κίνα, αποκάλυψε αμερικανικό περιοδικό Αμυνας. Οι δορυφόροι δεν υπέστησαν βλάβη, ωστόσο η κινεζική τεχνολογία ίσως είχε στόχο να παρεμποδίσει τη λειτουργία τους.

Το συμβάν δημοσιοποιήθηκε από το περιοδικό Defence News και αργότερα επιβεβαιώθηκε από το Πεντάγωνο. Ο διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Επιχειρήσεων Αναγνώρισης, Ντόναλντ Κερ, δήλωσε ότι δεν επλήγη η δυνατότητα των δορυφόρων να συλλέγουν πληροφορίες, αρνήθηκε όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Το επεισόδιο «μας κάνει να σκεφτούμε» είπε στους δημοσιογράφους.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2006

Δεν θα επιτρέψουμε μία «πυρηνική» Βόρειο Κορέα, διαμηνύει η κυβέρνηση Μπους


«Η Β.Κορέα πρέπει να διαλέξει εάν θέλει να έχει ένα μέλλον ή πυρηνικά όπλα. Δεν μπορεί να έχει και τα δύο»... Η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει τη στάση της μετά την προαναγγελία της Πιονγιάνγκ για διενέργεια πυρηνικής δοκιμής, ενώ η Σεούλ επιλέγει τακτική με «καρότο και μαστίγιο».

Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός διαμεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ διεμήνυσε την Πέμπτη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να δεχθούν μία «πυρηνική» Βόρειο Κορέα, δίχως να δώσει κάποιο στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η κυβέρνηση Μπους εφόσον η Βόρειος Κορέα προχωρήσει όντως σε πυρηνική δοκιμή.

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2006

Το "πρόσωπο" του Άρη!


Όλα ξεκίνησαν το 1976 όταν η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που απεικόνιζε ένα βουνό στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη που έμοιαζε σαν ανθρώπινο πρόσωπο, με μάτια και μύτη.

Τριάντα χρόνια αργότερα, το «πρόσωπο του Άρη» ακόμα αποτελεί έμπνευση για μύθους και θεωρίες συνομωσίας.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2006

Έριδα, ο πλανήτης νάνος που αναστάτωσε το Ηλιακό Σύστημα


Ο παγωμένος βράχος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος και οδήγησε στην ταραχώδη απομάκρυνση του Πλούτωνα από τη λίστα των πλανητών απέκτησε το κατάλληλο όνομα: Έριδα.

Το μακρινότερο γνωστό αντικείμενο στο Ηλιακό Σύστημα είναι από 70 έως 700 χιλιόμετρα μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα, γεγονός που ανάγκασε τη Διεθνή Αστρονομικη Ένωση να διερωτηθεί αν πρέπει να του αποδώσει τον τίτλο του δέκατου πλανήτη.

Το πράσινο τσάι προφυλάσσει από την καρδιοπάθεια και παρατείνει τη ζωή


Οι Ιάπωνες που πίνουν φανατικά πράσινο τσάι κινδυνεύουν λιγότερο από αγγειοπάθειες και ζουν περισσότερο από όσους δεν το εκτιμούν ιδιαίτερα, δείχνει 11ετής μελέτη σε δείγμα 40.000 ατόμων. Πάντως οι προηγούμενες ενδείξεις για προστασία από τον καρκίνο δεν επιβεβαιώνονται.

Σε σχέση με το πιο διαδεδομένο μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινολών, ουσιών με αντιοξειδωτική δράση που ίσως προστατεύουν τα αγγεία και κατ΄επέκταση μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μελέτες σε πειραματόζωα υποδεικνύουν επίσης ότι μια άλλη κατηγορία ουσιών του πράσινου τσαγιού, οι κατεχίνες, μπορούν να συρρικνώνουν καρκινικούς όγκους.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2006

Ο εξόριστος Πλούτωνας είναι τώρα ένας απλός αριθμός


Πρώτα εξοστρακίστηκε από το κλαμπ των πλανητών, τώρα χάνει και το όνομά του. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αποφάσισε ότι το μικρό παγωμένο σώμα δεν αξίζει το μυθικό του όνομα και θα πρέπει να αποκαλείται απλά 134330.

Επεκτείνοντας την εφαρμογή του νέου ορισμού για τους πλανήτες στην ταξινόμηση των σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος, το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών, μια επιτροπή της Ένωης, έκρινε ότι ο πρώην πλανήτης πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση με τους 136.562 αστεροειδής και άλλα σώματα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2006

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον εξοστρακισμό του Πλούτωνα


«Το μέγεθος δεν μετράει» έγραφαν, μεταξύ άλλων, τα δεκάδες πλακάτ επιστημόνων και φοιτητών, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής ένωσης να μη θεωρείται πια πλανήτης ο μικροσκοπικός Πλούτωνας.

Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 50 άτομα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια και ίδρυσε το Τμήμα Αστρονομίας ο Κλάιντ Τόμπο, ο αστρονόμος που ανακάλυψε τον Πλούτωνα το 1930.

Σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι αντιδράσεις για τον ορισμό του πλανήτη από την Αστρονομική Ένωση (IAU) συνεχίζονται σε άλλο επίπεδο.

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2006

Τη Lockheed Martin επέλεξε η NASA για το νέο εξερευνητικό σκάφος της


Σε μια κρίσιμη επιλογή αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η NASA ανάθεσε στη Lockheed Martin να κατασκευάσει τον αντικαταστάτη του διαστημικού λεωφορείου, το σκάφος με το οποίο θα επιστρέψει στη Σελήνη και τελικά θα φτάσει στον Αρη.

Το Orion, όπως ονομάστηκε το σκάφος, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επανδρωμένη δοκιμή το αργότερο το 2014, για να συνεχίσει στη Σελήνη το 2020 και στον Αρη την επόμενη δεκαετία.

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2006

Eμφύλιος για τον Πλούτωνα


Eμφύλιο στην αστρονομική κοινότητα έχει προκαλέσει ο πρόσφατος υποβιβασμός του Πλούτωνα σε «πλανήτη-νάνο» του ηλιακού συστήματος.

O «φετφάς» της γενικής συνέλευση της Διεθνούς Aστρονομικής Eνωσης (IAU) στην Πράγα δεν άρεσε καθόλου σε πολλούς συναδέλφους. Oι ενστάσεις ποικίλες, μολονότι από το 1919 η IAU είναι εξουσιοδοτημένη να χαρακτηρίζει τα ουράνια σώματα και να τους δίνει ονόματα.

Πέρα από τις ουσιαστικές διαμαρτυρίες, υπάρχει ένα διαδικαστικό ατόπημα: στην τελική ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο 424 από τους 2.500 συνέδρους, αφού οι υπόλοιποι είχαν φύγει νωρίτερα από την Πράγα!

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006

Κοινή αποστολή στον Αρη σχεδιάζουν Ρωσία και Κίνα


Η Κίνα και η Ρωσία θα συνεργαστούν σε διαστημική αποστολή που θα ξεκινήσει το 2009 για τη συλλογή δειγμάτων από τον Αρη και ένα από τα φεγγάρια του, ανακοίνωσε αξιωματούχος του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της Κίνας.

Η έμπειρη Ρωσία θα αναλάβει το σχεδιασμό και την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους, ενώ η Κίνα θα αναπτύξει τα όργανα της ρομποτικής αποστολής, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Κινεζικής Ακαδημίας Διαστημικής Τεχνολογίας, όπως αναφέρει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Reuters.

Ο Πλούτωνας εξοστρακίζεται από το Ηλιακό Σύστημα


Ο μικρός και μακρινός Πλούτωνας χάνει τον τίτλο του πλανήτη, καθώς η Διεθνής Αστρονομική Ένωση υπερψήφισε την Πέμπτη την πρόταση στην οποία οδήγησαν πολυήμερες διαμάχες και διαπραγματεύσεις.

Ήταν τόσο έντονη η ασυμφωνία μεταξύ των ειδικών, στην προσπάθεια να δημουργηθεί ο πρώτος ορισμός για τους πλανήτες, ώστε οι οι αστρονόμοι αποφάσισαν τελικά να περιοριστούν στα σώματα του Ηλιακού Συστήματος και να μην συμπεριλάβουν στον ορισμό τους δεκάδες πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλα συστήματα του Γαλαξία.

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2006

Πίδακες αερίου και σκόνης έρχονται με την άνοιξη στο νότιο πόλο του Αρη


Πίδακες από αέριο διοξείδιο του άνθρακα, σκόνη και άμμο, εμφανίζονται με τον ερχομό της άνοιξης στο νότιο πόλο του Αρη, δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές σκοτεινές κηλίδες που προβλημάτιζαν μέχρι σήμερα τους επιστήμονες, δείχνουν εικόνες του δορυφόρου Mars Odyssey.

Οι πίδακες εμφανίζονται όταν ο ήλιος θερμαίνει τον ξηρό πάγο -παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα- που αποτίθεται στη διάρκεια του χειμώνα σε μεγάλη έκταση του νότιου πόλου.

Καθώς το διοξείδιο μετατρέπεται σε αέριο υπό πίεση εκτοξεύεται με ταχύτητα έως και 160 χιλιομέτρων ανά ώρα, παρασύροντας μαζί του σκουρόχρωμη σκόνη σε ύψοπς μερικών δεκάδων μέτρων.

Σάββατο 19 Αυγούστου 2006

«Μήνυμα» Μπους προς την Πιονγιάνγκ να μην προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή


Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την Παρασκευή τη Βόρειο Κορέα να μην προβεί σε πυρηνική δοκιμή χωρίς, όμως, να διευκρινίσει εάν έχει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τις προετοιμασίες για μια τέτοια υπόγεια δοκιμή.

«Η πιθανότητα η Βόρειος Κορέα να προβεί σε μια τέτοια υπόγεια δοκιμή είναι μια διαρκής υπενθύμιση στους πολίτες της περιοχής ότι η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί απειλή» δήλωσε ο πρόεδρος, μιλώντας στον Τύπο από το Καμπ Ντέιβιντ.

Τρίτη 15 Αυγούστου 2006

Με πρωτοβουλία Μπους-Πούτιν κατά της διασποράς των πυρηνικών ξεκινά η G8


Αρχισε το απόγευμα του Σαββάτου η σύνοδος κορυφής της G8 μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Οι εργασίες ξεκίνησαν με το επίσημο δείπνο του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τους συμμετέχοντες και τις συζύγους τους.

Οι επίσημες εργασίες θα διεξαχθούν την Κυριακή και θα διευρυνθούν τη Δευτέρα με τα οικονομικά ζητήματα και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των μεγάλων αναδυομένων χωρών.

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2006

Νέος ορισμός για τους πλανήτες θα κρίνει την τύχη του Πλούτωνα


Το Ηλιακό Σύστημα περνά κρίση ταυτότητας: Οι αστρονόμοι αναγκάζονται να δημιουργήσουν τον πρώτο ορισμό για τους πλανήτες, καθώς η ανακάλυψη ενός σώματος μεγαλύτερου από τον Πλούτωνα αλλάζει τα δεδομένα.

Περίπου 3.000 αστρονόμοι και επιστήμονες από άλλα πεδία συναντώνται αυτή την εβδομάδα στην Πράγα στο συνέδριο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, με βασικό ερώτημα προς απάντηση «Τι είναι πλανήτης;».

Τρίτη 25 Ιουλίου 2006

Λίμνες παγωμένου φυσικού αερίου διακρίνει το Cassini στον Τιτάνα


Το ραντάρ του διαστημικού σκάφους Cassini, που μελετά από πέρυσι το σύστημα του Κρόνου, ανακάλυψε στον δορυφόρο Τιτάνα σκούρες κηλίδες που σχεδόν σίγουρα αντιστοιχούν σε λίμνες παγωμένου μεθανίου και αιθανίου.

Οι επιστήμονες υποψιάζονταν εδώ και χρόνια την ύπαρξη υγρών υδρογονανθράκων στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου. Οι ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν το Cassini πέρασε από τον Τιτάνα σε απόσταση 950 χιλιομέτρων.

Αυτή τη φορά, το σκάφος διέκρινε ένα σύμπλεγμα από τουλάχιστον 12 λίμνες, μήκους από δέκα έως 100 χιλιομέτρων. Ορισμένες συνδέονται με κανάλια, άλλες φαίνεται να τροφοδοτούνται από παραπόταμους.

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2006

Ένα Σύμπαν που σφύζει από ζωή


Καθώς κινείται η Γη μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, μοιάζει με γαλέρα που αρμενίζει στους ωκεανούς του κόσμου. Πάνω σε τούτο το πλοίο όλα τα βασίλεια αυτού του πλανήτη μοχθούν, αναζητώντας με λαχτάρα να φτάσουν στην «Ιθάκη» τους. Και στο πηδάλιο στέκει η ανθρωπότητα που κοιτά ψηλά στον έναστρο ουρανό και οδηγείται από τα λαμπερά άστρα προς το απάνεμο λιμάνι του πνεύματος.

Συχνά ακούμε να διατυπώνεται το ερώτημα εάν είμαστε μόνοι μέσα στο σύμπαν και αν υπάρχει τελικά εξωγήινη ζωή. Επί πολλούς αιώνες, στο παρελθόν, η διατύπωση και μόνο μιας τέτοιας ερώτησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο στην πυρά, καθώς η γεωκεντρική θεώρηση του κόσμου και η Ιερή Εξέταση δεν άφηναν πολλά περιθώρια για να δοθεί κάποια απάντηση.

2019: Η μεγαλύτερη απειλή για την γη


Εντοπίστηκε σε εργαστήριο του Νέου Μεξικού (ΗΠΑ) αστεροειδής που εκτελεί περιστροφή 837 ημερών γύρω από τον Ήλιο και που, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα συναντηθεί με τη Γη την 1η Φεβρουαρίου του 2019...

Το πιο απειλητικό σώμα που εντοπίστηκε ποτέ στο διάστημα φαίνεται να έχει μπει σε μια τροχιά που το οδηγεί κατ' ευθείαν πάνω στη Γη. Κάτι που θα έκανε τη ζωή πάνω της να επιστρέψει σε προϊστορικά επίπεδα. Το ουράνιο αυτό σώμα, που οι επιστήμονες το βάπτισαν "2002ΝΤ7", δεν έχει διάμετρο μεγαλύτερη των δυο χιλιομέτρων, μπορεί όμως να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των ζωντανών οργανισμών πάνω στη Γη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, δρ Benny Peiser, ο τύπος αυτός του αστεροειδή συγκρούεται με τη Γη σπανιότατα: μια φορά στα δύο εκατομμύρια χρόνια. Αν όμως αυτό συνέβαινε, ο 2002ΝΤ7 θα προκαλούσε ένα τέτοιο χάος που η ανθρωπότητα θα οπισθοχωρούσε στους πιο μακρινούς χρόνους της ιστορίας της.

Τρίτη 11 Ιουλίου 2006

Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την αντιμετώπιση της Β.Κορέας


Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της Β.Κορέας μετά τις πυραυλικές δοκιμές της περασμένης εβδομάδας. Το ψήφισμα για κυρώσεις που προωθούσε η Ιαπωνία αναβλήθηκε, καθώς Κίνα και Ρωσία διαφωνούν με το ενδεχόμενο αυτό.

Η Ιαπωνία μάλιστα έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για προληπτικό χτύπημα κατά της Βορείου Κορέας, προκαλώντας την αντίδραση της Σεούλ.

«Το γεγονός ότι μέλη της ιαπωνικής κυβέρνησης υπονόησαν την πιθανότητα προληπτικού χτυπήματος και χρήσης βίας στην κορεατική χερσόνησο ερμηνεύεται ως ανησυχητική εξέλιξη. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί αυτό φωτίζει την επεκτατική φύση της Ιαπωνίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ν.Κορέας, Γιουνγκ Τάε-Χο.

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2006

Επιτυχής η δοκιμή του κινητήρα που θα στείλει τους Κινέζους στη Σελήνη


Η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία τον ισχυρό πυραυλοκινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί στις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα τοπικά μέσα.

Η δοκιμαστική πυροδότηση του κινητήρα «ήταν απόλυτη επιτυχία» δήλωσε στο πρακτορείο Νέα Κίνα αξιωματούχος της Κινεζικής Εταιρείας Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2006

«ΕΚΤΑΚΤΗ» ΕΙΔΗΣΗ: Οι Τούρκοι ανακάλυψαν πρώτοι την Αμερική!


Τρέλα αποφάσισαν να «πουλήσουν» οι αγαπητοί σύμμαχοι, γείτονες και επίδοξοι «Ευρωπαίοι» Τούρκοι, ισχυριζόμενοι με απλά λόγια ότι… ανακάλυψαν την Αμερική!

Δεν πρόκειται για αστείο. Το συγκεκριμένο θέμα καταλαμβάνει χώρο στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων!

Σύμφωνα λοιπόν με την ευφάνταστη έρευνα του τούρκου ιστορικού Τζεσμί Γιουρτσεβέρ (Cezmi Yurtsever) στα αρχεία του περίφημου ναυάρχου του 16ου αιώνα Πίρι Ρέις, ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική με καθυστέρηση 25 ετών συγκριτικά με το Οθωμανικό Πολεμικό Ναυτικό αυτής της περιόδου!


Παρασκευή 23 Ιουνίου 2006

Ύδρα και Νιξ, τα νέα φεγγάρια του Πλούτωνα


Γνωρίστε τους «νεώτερους» ένοικους του Ηλιακού Συστήματος: Ύδρα και Νιξ. Οι δύο δορυφόροι που ανακαλύφθηκαν πέρυσι να περιφέρονται γύρω από τον Πλούτωνα βαφτίστηκαν και επίσημα την περασμένη εβδομάδα με ονόματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.

Μέχρι πέρυσι, οι επιστήμονες νόμιζαν ότι ο Πλούτωνας διαθέτει μόνο ένα φεγγάρι, τον Χάροντα. Όμως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε δύο ακόμα σώματα σε τροχιά, πολύ αμυδρότερα από τον Χάροντα και σε υπερδιπλάσια απόσταση από τον μικρό πλανήτη.

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2006

Απειλή για τη διεθνή ειρήνη θεωρείται η ενδεχόμενη πυραυλική δοκιμή της Β.Κορέας


Πλοία και αεροπλάνα στέλνει η Ιαπωνία για να παρακολουθεί τις κινήσεις της Β.Κορέας εν όψει της ενδεχόμενης εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Την έντονη ανησυχία της για την πυραυλική δοκιμή εξέφρασε η Κίνα και οι ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να μεταπείσει την Πιονγιάνγκ.

«Ανησυχούμε πολύ με την παρούσα κατάσταση. Προτρέπουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να κάνουν περισσότερα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζιανγκ Γιου.

Τρίτη 20 Ιουνίου 2006

Κινέζος στο φεγγάρι έως το 2024, υπόσχεται το Πεκίνο

Διαφημιστική αφίσα του διαστημικού προγράμματος σε δρόμο του Πεκίνο. Οι φιλοδοξίες είναι υψηλές

Η Κίνα δίνει νέα ώθηση στο διαστημικό της πρόγραμμα με στόχο να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2024, δήλωσαν σε τοπικά μέσα αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Η πρώτη φάση του προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης, που βαφτίστηκε «Τσανγκ ε» από το όνομα ενός μυθικού πλάσματος που ζει στη Σελήνη, ξεκινά το 2007 με την εκτόξευση ενός σκάφους δύο τόνων που θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι για τουλάχιστον ένα χρόνο, προκειμένου να φωτογραφίσει την επιφάνεια και να χαρτογραφήσει τα ορυκτά της.

Τρίτη 13 Ιουνίου 2006

Ο άνθρωπος θα κατοικήσει τον Άρη μέχρι το 2046 προβλέπει ο Στίβεν Χόκινγκ


Ο διακεκριμένος συγγραφέας και επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ εκτιμά ότι ο άνθρωπος θα έχει κατοικήσει τη Σελήνη μέσα σε 20 χρόνια και θα δημιουργήσει αποικία στον Αρη έως το 2046.

Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Χονγκ Κονγκ, ο Στίβεν Χόκινγκ επισήμανε ε ότι η εξερεύνηση του Διαστήματος θα είναι σημαντική για την επιβίωση του ανθρώπου εξαιτίας του φόβου ενός πυρηνικού πολέμου και του περιορισμού των φυσικών πόρων.

Δευτέρα 29 Μαΐου 2006

Ο ΟΗΕ ανέβαλε την απόφαση για καταστροφή των τελευταίων δειγμάτων ευλογιάς


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να μην προτείνει άμεσα νέα ημερομηνία για την καταστροφή των τελευταίων δειγμάτων του επικίνδυνου ιού της ευλογιάς που φυλάσσονται στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ο ιός εξαλείφθηκε από τον πλανήτη το 1979, ωστόσο πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να επανεμφανιστεί και να χρησμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο.

Δείγματα του ιού φυλάσσονται σήμερα σε εργαστήρια Επιπέδου 4 -το ανώτατο επίπεδο βιοασφάλειας- στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα και στο Ινστιτούτο Ιικών Παρασκευασμάτων στη Σιβηρία. ΗΠΑ και Ρωσία έχουν επανηλειλημένα αρνηθεί να καταστρέψουν τις καλλιέργειες, με το επιχείρημα ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την περίπτωση επανεμφάνισης της ασθένειας.

Τρίτη 23 Μαΐου 2006

H κλιματική αλλαγή θα είναι ραγδαία, δείχνουν νεώτερες έρευνες


Οι προβλέψεις του ΟΗΕ για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι υπερβολικά αισιόδοξες, προκύπτει από τρεις νέες μελέτες που δημοσιοποιούνται την Τρίτη.

Έκθεση που συντάχθηκε για λογαρισμό του υπουργείο Περιβάλλοντος της Αυστραλίας προβλέπει ότι μέχρι το 2100 η μέση θερμοκρασία της Γης μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 1,4 ως 5,8 βαθμούς Κελσίου, που προέβλεψε το 2001 το Διακυβερνητικό Σώμα για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ.