Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ο Ερντογάν "ταχυδρόμος" του Ομπάμα στο Ιράν.Το μήνυμα των 6 σημείων που μετέφερε

Μήνυμα έξι σημείων έστειλε στην ηγεσία του Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα,με “ταχυδρόμο” τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Debkafiles στη συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν στη Σεούλ που κράτησε δύο ώρες και 15 λεπτά ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ερντογάν να μεταφέρει στην επίσκεψή του στη Τεχεράνη,στον Ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί το μήνυμα των έξι σημείων τα οποία περιγράφουν ως εξής:

•Το Ιράν πρέπει να δεχτεί άμεσα να γίνουν συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα,αποδεικνύοντας ότι επιζητά μια συμβιβαστική λύση.
•Αρνητική αντίδραση του Ιράν θα σταματούσε οποιαδήποτε προσπάθει
α επικοινωνίας.Ο Ομπάμα είπε στον Ερντογάν να μεταφέρει στη Τεχεράνη ότι σ΄ αυτή τη θέση συμφωνούν τόσο η Μόσχα ,όσο και το Πεκίνο.

•Οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί από το Ιράν να παγώσει -αν όχι να καταστρέψει- οποιαδήποτε δραστηριότητα γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα.

•Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τον Ερντογάν να μεταφέρει ένα προσωπικό μήνυμα προς τον Ανώτατο Ιρανό ηγέτη.Σύμφωνα με όσα γράφουν οι ισραηλινοί ο Ομπάμα δήλωσε ότι άκουσε θετικά τα όσα είπε ο Χαμενεϊ σε τηλεοπτικό του μήνυμα. “Δεν έχουμε πυρηνικά όπλα και δεν σκοπεύουμε να φτιάξουμε”,είχε πει μεταξύ άλλων.Ο Ομπάμα έστειλε μέσω Ερντογάν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση “καταστροφής τος ιρανικού έθνους”,όπως είχε υποστηρίξει ο Χαμενέϊ.

•Η Τεχεράνη πρέπει να χαμηλώσει τους αντιαμερικανικούς τόνους.

•Ζητήθηκε από τον Ερντογάν να εξηγήσει την αμερικανική πολτική έναντι του Ιράν και της Συρίας.
Απάντηση δεν έχει σταλεί και τα μηνύματα δεν είναι θετικά,αφού μετά τη παράδοση του μηνύματος η Τεχεράνη ζήτησε να μην γίνει η συνάντηση για τα πυρηνικά στη Τουρκία.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου