Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η αυτοκτονία του 77χρονου έχει ηθικούς αυτουργούς


Με την οικονομική κρίση και την κυβερνητική πολιτική που την προκάλεσε να οδηγεί σε θύματα και να κοστίζει πλέον και σε ανθρώπινες ζωές μόνο ένας δρόμος υπάρχει για το πολιτικό σύστημα: Η αυτοκάθαρση και ο καταλογισμός, το συντομότερο, τουλάχιστον των πολιτικών ευθυνών – για τις ποινικές θα έλθει η ώρα αργότερα.

Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ και στη δημόσια ζωή του τόπου, παριστάνοντας τους πολιτικούς οι δύο άνθρωποι που οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ και την τρόικα. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Είναι τόσο απλό: Δεν μπορεί οι Έλληνες να αυτοκτονούν από απόγνωση και οι δύο κύριοι ηθικοί αυτουργοί να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην πολιτική πιάτσα.


Μη μας εκπλήσσει το τραγικό γεγονός της αυτοκτονίας του 77χρονου. Όπου μπήκε το ΔΝΤ τις τελευταίες δεκαετίες – σε δεκάδες χώρες – ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα είχε, τον κοινωνικό όλεθρο, την ισοπέδωση των ανθρώπων.

Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου έχουν μία διπλή, καίρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Δεν ήλεγξαν το πρόβλημα, που τους κληρονόμησε η ΝΔ, επέλεξαν να πάνε στο ΔΝΤ και δεν έπραξαν καν τα αυτονόητα, που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης συνταγής της τρόικας, όπως το να πατάξουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, να περιορίσουν την κρατική σπατάλη, να απλοποιήσουν διαδικασίες για επενδύσεις…

Και διάλεξαν τη λάθος συνταγή και την εκτέλεσαν με το χειρότερο τρόπο. Γι’ αυτό και έφυγαν κακήν κακώς, ο Παπακωνσταντίνου από το Οικονομικών και ο Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.
Αν ο Βενιζέλος εννοεί τη συγνώμη που απηύθυνε στον ελληνικό λαό τις μέρες που αναλάμβανε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αν έχει τα ηγετικά άντερα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, ένα πράγμα πρέπει να κάνει το συντομότερο: Να κόψει χωρίς δεύτερη κουβέντα τον Παπακωνσταντίνου από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και να πείσει τον Παπανδρέου να αποσυρθεί ησύχως από την πολιτική ζωή του τόπου.

Κάθε κόμμα και κάθε αρχηγός έχει την ευθύνη των επιλογών του. Εάν κάποιος είναι στο ψηφοδέλτιο ενός κόμματος, αυτό σημαίνει ότι το κόμμα αυτό και ο αρχηγός του, προτείνουν το συγκεκριμένο υποψήφιο στον ελληνικό λαό ως κατάλληλο για βουλευτή. Ο Βενιζέλος με ποιο επιχείρημα θα προτείνει στον ελληνικό λαό ως κατάλληλο να είναι στη Βουλή; Επειδή μείωσε το έλλειμμα, όπως λέει ο μοιραίος υπουργός; Ναι, το μείωσε, αλλά μαζί μείωσε και το προσδόκιμο ζωής του Έλληνα.
Και ο Γιώργος με ποιο επιχείρημα θα παραμείνει στην πολιτική ζωή; Με το επιχείρημα ότι έσωσε τη χώρα; Καταλαβαίνει κανείς σε Ιπποκράτους και Καστρί, πόσο τραγικά ειρωνικό ακούγεται αυτό, μετά την αυτοκτονία του 77χρονου – μία από τις πολλές πάντως, που προκάλεσε η κρίση.

Δεν είναι βέβαιο ότι η απόσυρση των δύο θα απαλλάξει, αυτούς και το ΠΑΣΟΚ από τις ευθύνες. Είναι σίγουρο όμως ότι θα είναι μία καλή αρχή. Με την απόσυρση των Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση, ούτε θα γυρίσει η ζωή των ελλήνων στο καλύτερο. Θα αρχίσει ωστόσο να αποδίδεται μία κάποια δικαιοσύνη… Και ίσως, η ανάγκη απονομής της δικαιοσύνης, είναι το μοναδικό, που μας έχει απομείνει…


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου