Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

BBC: Ένα δημοφιλές αρχαίο σύστημα πληρωμής στο Βόλο


«Το αρχαίο ανταλλακτικό σύστημα πληρωμής επιστρέφει στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του BBC, που ασχολείται με την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ), που έκανε την εμφάνισή του πριν από μερικούς μήνες στο λιμάνι του Βόλου.

Σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο, «πριν από λίγους μήνες ένα εναλλακτικό νόμισμα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στο Βόλο. Ήταν μια λαϊκή πρωτοβουλία η οποία τον τελευταίο καιρό αποκτά όλο και περισσότερα μέλη. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν με το νόμισμα του ευρώ λόγω της οικονομικής κρίσης».


«Ένα πράγμα δεν θα χρειαστείτε αν περιπλανηθείτε στην αγορά του Βόλου και αυτό είναι τα χρήματα!», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι ΤΕΜ.

«Από τα κοσμήματα και τα τρόφιμα μέχρι τα ηλεκτρικά είδη και τα ρούχα όλα εδώ είναι προς πώληση μέσω του εναλλακτικού τοπικού νομίσματος που ονομάζεται ΤΕΜ».

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται συνεντεύξεις πολιτών του Βόλου, οι οποίοι φέρνουν παραδείγματα των «ανταλλακτικών πωλήσεων». «Μπορούμε να αγοράσουμε ψωμί και κρέας σε αντάλλαγμα με τα προϊόντα μας», δηλώνει η Πέρη Μαντζαφλέρη, η οποία διευθύνει έναν συνεταιρισμό.

«Μπορώ να προσφέρω μαθήματα ξένων γλωσσών ή ηλεκτρονικών υπολογιστών σε αντάλλαγμα», σημειώνει ο Σταύρος Ντέντος από τον πάγκο του, όπου διαθέτει προς πώληση εσώρουχα των παιδιών του. «Είναι μία πολύ καλή ιδέα γιατί χρειάζεται να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούμε όλοι να πουλήσουμε και να αγοράσουμε κάτι. Δεν χρειαζόμαστε μόνο ευρώ. Φτάσαμε στον πάτο και τώρα χρειάζεται να σκεφτούμε διαφορετικά», προσθέτει.

Ο ιδρυτής της πρωτοβουλίας, Γιάννης Γρηγορίου, επισημαίνει ότι πρόκειται για μία κίνηση που προσελκύει τον κόσμο, καθώς «βρίσκει ελπίδα». «Βρίσκουν πράγματα να πάρουν και να δώσουν», αναφέρει. Τώρα για το αν ο Βόλος θα το επιλέξει ως τοπικό νόμισμα, ο κ. Γρηγορίου δηλώνει γελώντας ότι «δεν γνωρίζει τι θα γίνει».
«Θα δούμε», καταλήγει.

«Το ευρώ δεν μπορεί εξαφανισθεί αλλά ο Βόλος έχει βρει έναν τρόπο αντιμετώπισης του με εναλλακτικά μέσα. Ένα απλό σύστημα αντιπραγματισμού, ανταλλαγής της απελπισία με την ελπίδα», σχολιάζει, καταλήγοντας το δημοσίευμα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου