Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Κάθε μέρα όλο και πιο κοντά η ΑΧΡΗΜΑΤΗ κοινωνία...


Μία κοινωνία χωρίς χρήματα πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά από όσο θα μπορούσε κανείς να φαντασθεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι η μετάβαση πρός μία οικονομία χωρίς μετρητά γίνεται ως επί το πλείστον εθελοντικά.

Όμως, αυτή η εθελοντική μετάβαση πραγματοποιείται μέσα από τις πιέσεις των μεγάλων τραπεζών και κυβερνήσεων του δυτικού κόσμου.. Καθώς το 98 με 99% των συναλλαγών δεν περιλαμβάνει μετρητά, η υπολειπόμενη κατάργηση του ποσοστού 1 με 2% θα μοιάζει τελικώς ως φυσικό επακόλουθο....


O Steve Perry, ο οποίος είναι αντιπροέδρος της Visa Europe δηλώνει (χωρίς αυτό να προξενεί καμία έκπληξη) ότι τα ΄μετρητά είναι ακριβά και ότι θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ολοένα και λιγότερο’’.
Ο Perry επίσης ανέφερε ότι το σύστημα επιστροφής μετρητών στα super-markets είναι ένας τρόπος μείωσης του όγκου των μετρητών που διαχειρίζονται τα υπερκαταστήματα και ελάττωσης του κόστους τους. Η επεξεργασία μίας ηλεκτρονικής συναλλαγής, συνεχίζει, μπορεί να είναι φθηνότερη από την διαχείριση μετρητών.

Ο Perry είναι ο κύριος υποκινητής μίας κοινωνίας χωρίς μετρητά... Το Συμβούλιο Πληρωμών δήλωσε ότι το 2018 οι επιταγές θα είναι «νεκρές» ενώ ο Perry δηλώνει ότι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα στο μέλλον θα αντικατασταθούν πλήρως από το ψηφιακό χρήμα..

Στις ημέρες μας, μόλις το 7 τοις εκατό όλων των οικονομικών συναλλαγών στις Η.Π.Α πραγμοτοποιούνται με μετρητά, και αυτές συνήθως αφορούν μικρά χρηματικά ποσά..

Στις περισσότερες πόλεις της Σουηδίας, τα δημόσια λεωφορεία δεν δέχονται μετρητά. Τα εισιτήρια προπληρώνονται ή αγοράζονται με ένα γραπτό μήνυμα από το κινητό. Ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων λαμβάνει πλέον μόνο κάρτες, και μερικές τράπεζες – που κάνουν χρήματα για ηλεκτρονικές συναλλαγές - έχουν σταματήσει εντελώς να χειρίζονται μετρητά.

«Υπάρχουν πόλεις όπου δεν είναι καθόλου δυνατό πια να μπεις σε μια τράπεζα και να χρησιμοποιήσεις μετρητά», παραπονιέται ο Curt Persson, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Συνταξιούχων της Σουηδίας.

Στην Ιταλία, όλες οι μεγάλες οικονομικές συναλλαγές με μετρητά έχουν απαγορευθεί. Προηγουμένως, το όριο για τη χρησιμοποίηση μετρητών σε μία συναλλαγή είχε μειωθεί στο ισοδύναμο ελάχιστων χιλιάδων ευρώ. Όμως, τον Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti πρότεινε ένα νέο όριο – περίπου 1.300 ευρώ για κάθε οικονομική συναλλαγή.

Το χρηματοοικονομικό σύστημα αλλάζει ραγδαία καθώς οι πιστωτικοί τρόποι πληρωμής έρχονται να αντικαταστήσουν τις συναλλαγές με μετρητά.. Ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο, και οι εθνικές κυβερνήσεις και οι μεγάλες τράπεζες ενθαρρύνουν από κοινού την απομάκρυνση από τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ως μέσα πληρωμής..

Τι σημαίνει όμως η μετάβαση σε μία κοινωνία χωρίς χρήμα, και ποιοί είναι οι κίνδυνοι αυτού του συστήματος;

Ενώ αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ σημαντικά η κάλυψη του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης είναι μονόπλευρη και χωρίς ισορροπία, καθώς τείνει να εξυμνεί το ψηφιακό νόμισμα ενώ δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν χρειαζόμαστε τα μετρητά!!!

Για παράδειγμα άρθρο του CBS διακήρυττε για την κατάσταση στις Η.Π.Α ότι πλέον δεν θα χρειάζεται αυτό το ‘’άχρηστο χαρτονόμισμα δολαρίου’’ και ότι ‘’το χρήμα θα μας αποχαιρετίσει!!’’

Ο οικονομολόγος Robert Reich δήλωσε ότι ‘’θα υπάρξει μία στιγμή – την οποία δεν γνωρίζω ακριβώς – όπου το φυσικό χρήμα θα πάψει να υπάρχει’’.

Η μετάβαση στην οικονομία χωρίς μετρητά πραγματοποιείται σταδιακά και μεθοδικά τα τελευταία έτη.

Οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί επιθυμούν μία κοινωνία χωρίς χρήματα, καθώς αυτό θα είναι πολύ πιο επικερδές για αυτούς καθώς κερδίζουν δισεκατομμύρια από τις χρεώσεις στις χρεωστικές κάρτες ενώ αποκτούν απίστευτα υπερκέρδη από τις πιστωτικές κάρτες!!

Ποιοί είναι οι λόγοι όμως που οι κυβερνήσεις επιθυμούν αυτή τη μετάβαση;

- Τα μετρητά κοστίζουν πολύ : εκτύπωση, έλεγχος, μετακίνηση, αποθήκευση και φύλαξη.
- Η πλαστογραφία θα αποτελεί πάντα ένα μεγάλο ζήτημα όσο κυκλοφορούν χαρτονομίσματα.
- Τα μετρητά προτιμώνται από τους εγκληματίες καθώς δεν αφήνουν ίχνη. Η κατάργηση των μετρητών θα καταστήσει δυσκολότερες τις παράνομες συναλλαγές.
- Περισσότερο από όλα όμως, μία κοινωνία χωρίς μετρητά θα δώσει στους κυβερνώντες όλο και περισσότερο έλεγχο πάνω στους πολίτες. Οι κυβερνήσεις θα είναι ικανές να ανιχνεύουν σχεδόν όλες τις οικονομικές συναλλαγές και θα μπορούν να παρακολουθούν την φορολογική συμμόρφωση των πολιτών ολοένα και πιό στενά.

Η χρησιμοποίηση μετρητών ενοχοποιείται στις ημέρες μας... Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Η.Π.Α η πληρωμή με μετρητά θεωρείται σε αρκετές περιπτώσεις ύποπτη δραστηριότητα η οποία θα πρέπει να αναφέρεται στις επίσημες αρχές..

Μία κοινωνία χωρίς μετρητά όμως είναι κάθε άλλο παρά ασφαλής...

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί μπορεί να πέσουν θύματα χάκερς. Οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες μπορεί να κλαπούν και η κλοπή προσωπικών στοιχείων ταυτότητας έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως...

Στο μέλλον, είναι αναπόφευκτο ότι οι εθνικές κυβερνήσεις και τα μεγάλα οικονομικά ιδρύματα θα θέλουν να πείσουν τους πολίτες να μεταβούν σε ένα σύστημα χρησιμοποίησης βιομετρικής ταυτότητητας με πρόφαση την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος..

Πολλά από αυτά τα συστήματα βιομετρικής ταυτότητας γίνονται ολοένα και πιο ανεπτυγμένα…

Αυτό που ακολουθεί είναι απόσπασμα πρόσφατης ανακοίνωσης τύπου της IBM......

Δεν θα χρειάζεται πλέον να δημιουργείτε, ελέγχετε ή απομνημονεύετε πολλαπλούς κωδικούς πρόσβασης για τα διάφορα log-ins. Φανταστείτε ότι θα μπορείτε να περπατάτε προς ένα μηχάνημα ΑΤΜ για την ασφαλή ανάληψη χρημάτων μόνο μέσω της προσφώνησης του ονομάτός σας ή μέσω βλέμματος προς έναν μικροσκοπικό αισθητήρα ο οποίος μπορεί να αναγνωρίσει την ίριδα του ματιού. Και με την ίδια λογική, θα μπορείτε να ελέγχετε το υπόλοιπο των λογαριασμών σας στο κινητό σας τηλέφωνο ή στο tablet σας...

Κάθε άτομο έχει μία μοναδική βιολογική ταυτότητα, που αποτελείται από βιομετρικά δεδομένα (προσώπου, οφθαλμών, φωνής) τα οποία θα μπορούν να δημιουργούν ένα σύνθετο λογισμικό το οποίο θα χτίζει ένα μοναδικό διαδικτυακό κωδικό που θα βασίζεται στο DNA…

Η κοινωνία χωρίς μετρητά πλησιάζει....

Στο μέλλον, εάν δεν παραδόσουμε τις βιομετρικές πληροφορίες ταυτότητάς μας, ενδέχεται να αποκλειστούμε από ολόκληρο το οικονομικό σύστημα...

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου