Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Με εντολή της Κου Κλουξ Κλαν η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Η Κου Κλουξ Κλαν, μία οργάνωση που είχε εξαπολύσει ιερό πόλεμο κατά των μαύρων στην Αμερική, είχε επικηρύξει το κεφάλι του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για 75.000 ευρώ.

Ο δολοφόνος του μαύρου ηγέτη James Earl Ray ήταν στη φυλακή, όταν άκουσε ότι η οργάνωση είχε επικηρύξει τον Κινγκ και ότι έδινε αδρά αμοιβή σε όποιον έδινε τέλος στη ζωή του. Όλα αυτά ισχυρίζεται ένα νέο βιβλίο, που προσομοιάζει την Κου Κλουξ Κλαν με την Αλ Κάιντα.

Συλλέγοντας δωρεές από υποστηρικτές που μισούσαν τους μαύρους συμπολίτες τους, κατάφεραν να συγκεντρώσουν μεγάλη αμοιβή. Εικασίες ότι η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968 ήταν αποτέλεσμα μίας ευρείας συνωμοσίας υπήρχαν χρόνια ολόκληρα, παρ’ όλο που το FBI είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο πίσω από τον θάνατο του ηγέτη να βρίσκονται μέλη της Κου Κλουξ Κλαν.

Ωστόσο, σύμφωνα με παλαιότερες, ανέκδοτες αναφορές του FBI, που περιέχονται για πρώτη φορά στο «The Awful Grace of God», το οποίο συνέγραψαν οι Αμερικανοί ιστορικοί Stuart Wexler και Larry Hancock, που επιθυμούν να ανοιχθεί η υπόθεση της δολοφονίας και να ερευνηθεί ξανά από την αρχή, λέγοντας πως η πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική.

Σύμφωνα με το βιβλίο τους, ο Ray, που είχε καταδίκες για αδικήματα όπως ένοπλη ληστεία κ.ά, βρισκόταν φυλακισμένος στο Μισούρι το 1967 κι έμαθε για την αμοιβή που προσέφεραν οι Λευκοί Ιππότες του Μισσισσιππή, η πιο επικίνδυνη ρατσιστική οργάνωση της εποχής. Με τις 75.000 ευρώ στο μυαλό του, ο άνδρας άρχισε να κάνει σχέδια. Κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή, δολοφόνησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στο Μέμφις τον Απρίλιο του 1968 και συνελήφθη στο Χίθροου δύο μήνες μετά, καθώς μετά τη δολοφονία διέφυγε στη Μ. Βρετανία. Πέθανε στη φυλακή το 1998, σε ηλικία 70 ετών.


Οι Wexler και Hancock συνομίλησαν με τον Donald Nissen που ήταν εσώκλειστος στο σωφρονιστήριο Leavenworth στο Κάνσας περίπου την ίδια εποχή με τον Ray. Όπως τους είπε, είχε ακούσει για την επικήρυξη από έναν άλλο φυλακισμένο με στενούς δεσμούς με την Dixie Mafia, μία εγκληματική οργάνωση που είχε βάση στον Μισσισσιππή.

Η Κλαν μπορεί να συγκέντρωσε το ποσό της επικήρυξης είτε από τα χρήματα της ένωσης εργαζομένων στην Ατλάντα ή από το Συμβούλιο Λευκών Πολιτών της και μετά το διέθεσε για πιο σκοτεινούς σκοπούς, όπως γράφουν οι δύο συγγραφείς. Στο βιβλίο τους αποκαλύπτουν ότι για πρώτη φορά υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Κινγκ από το 1964. Επρόκειτο ένας δολοφόνος να τον πυροβολήσει με τουφέκι μεγάλης ισχύος αλλά το σχέδιό τους απέτυχε, όταν οι ηγέτες της Κλαν δεν εμφανίστηκαν ποτέ να πληρώσουν τον εκτελεστή τα περίπου 16.000 ευρώ που είχαν συνεννοηθεί.

Ο τίτλος του βιβλίου τους «Τhe awful grace of God» είναι εμπνευσμένος από μία ομιλία του Ρόμπερτ Κένεντι που επίσης το είχε αντιγράψει από τον Αισχύλο: Ακόμη και στον ύπνο μας ο πόνος που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πέφτει σταγόνα σταγόνα στην καρδιά, μέχρι που, μέσα στην απόγνωσή μας και αντίθετα με τη θέλησή μας, έρχεται η σοφία χάρη στη φοβερή χάρη του Θεού.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου