Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Αυτές είναι οι 7 εταιρείες που θα χρυσαφίσουν από τον ιό Έμπολα


Κάποιες έχουν πολύ σύντομη ιστορία, οι περισσότερες δεν ξεπερνούν τους 200 υπαλλήλους και οι περισσότερες είναι ζημιογόνες εδώ και χρόνια και αναμένεται να παραμείνουν.

Όμως, αυτές οι εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του θανάσιμου ιού Έμπολα. Και όπως είναι αναμενόμενο, δέχονται μία εισροή κεφαλαίων, η οποία επιταχύνθηκε μετά τη διαπίστωση του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ.

Στη λίστα που παρουσιάζει το Marketwatch βρίσκεται ένα μεγάλο όνομα του κλάδου των φαρμάκων: Αυτό της GlaxoSmithKline, η  οποία δουλεύει μαζί με το National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) πάνω σε ένα εμβόλιο για τον Έμπολα. Η εταιρεία έχει 100.000 υπαλλήλους και ετήσιες πωλήσεις 40 δισ. δολαρίων.

Η πιο παράξενη από τις εταιρείες της λίστας δεν είναι άλλη από την ιαπωνική Fujifilm, η οποία παράγει φωτογραφικά χαρτιά. Η εταιρεία με τα 20 δισ. δολάρια των πωλήσεων και τα 1 δισ. δολάρια των κερδών έχει επεκταθεί στα χημικά, τα ιατρικά προϊόντα και τα φάρμακα. Η θυγατρική της, Toyama Chemical, έχει κλείσει συμβόλαιο να δοκιμάσει ένα αντιγριπικό φάρμακό της σε έναν ασθενή με Έμπολα.

Όσο για τις υπόλοιπες εταιρείες, είναι πολύ – πολύ μικρότερες. Και κάποιες είναι απρόθυμες να δώσουν ακόμα και ελάχιστες πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους.

* Tekmira Pharmaceuticals: Η εταιρεία έχει λάβει μεγάλη ώθηση το τελευταίο διάστημα, καθώς η δική της θεραπεία, το TKM-Ebola, έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών και είναι αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις αρχές και τους επενδυτές. Εμφάνισε πωλήσεις 15,5 εκατ. δολαρίων το 2013 και ζημιές 87 σεντς ανά μετοχή. Έχει 85 υπαλλήλους.

* BioCryst Pharmaceuticals: Η εταιρεία αναπτύσσει και αυτή μία θεραπεία για λογαριασμό της NIAID, παράλληλα με την Glaxo. Τον περασμένο μήνα έλαβε χρηματοδότηση 4 εκατ. δολαρίων για το BCX4430, το οποίο έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής βοηθητικό για τους ασθενείς με κίτρινο πυρετό. Οι πωλήσεις της BioCryst για το 2013 ανέρχονταν σε 17,3 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει υπάρξει ζημιογόνος εδώ και μία εβδομάδα. Έχει περίπου 40 υπαλλήλους.

* Sarepta Therapeutics: Πρόκειται για μια εταιρεία που αναπτύσσει δύο φάρμακα κατά των ιών του αιμορραγικού πυρετού, ένα κατά του Έμπολα και ένα κατά του παρόμοιο ιού Marburg, στο πλαίσιο συμβολαίου της με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Το δοκιμαστικό φάρμακό της για τον Έμπολα έδειξε ποσοστά επιβίωσης 60-80% όταν χρησιμοποιήθηκε σε πιθήκους. Η εταιρεία έχει 200 υπαλλήλους, ετήσιες πωλήσεις 14,2 εκατ. δολαρίων και ζημιές 3,31 δολαρίων ανά μετοχή.

* NewLink Genetics: Η εταιρεία με τους 100 υπαλλήλους δουλεύει πάνω σε ένα εμβόλιο για τον Έμπολα. Με ετήσιες πωλήσεις 1,1 εκατ. δολαρίων, δεν έχει επιτύχει κέρδη αφότου εισήχθη στο χρηματιστήριο, το 2011. Πέρυσι, είχε ζημιές 1,23 δολαρίων ανά μετοχή.

* Mapp Biopharmaceutical: Πρόκειται για μη εισηγμένη, η οποία όμως προσελκύει μεγάλη προσοχή εξαιτίας της θεραπείας της για τον Έμπολα, γνωστής ως Zmapp. Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιήθηκε σε δύο Αμερικανούς επαγγελματίες της υγείας που προσβλήθηκαν από τον ιό, αλλά ανάρρωσαν. Τρεις Λιβεριανοί πήραν το Zmapp, ένας εκ των οποίων πέθανε. Ένας ηλικιωμένος Ισπανός ιερέας πέθανε παρότι είχε πάρει το φάρμακο, ενώ μια Βρετανίδα νοσοκόμα που εργαζόταν στη Σιέρα Λεόνε επίσης πήρε το Zmapp και ανάρρωσε.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου