Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Οι Καρυάτιδες μαρτυρούν τον Ηφαιστίωνα


Απόλυτα πεπεισμένος για την ύπαρξη τάφου που ανήκει στον Ηφαιστίωνα, στρατηγό και επιστήθιο φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δηλώνει ο αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Θεόδωρος Μαυρογιάννης

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ένα μεγαλειώδες μνημείο – ηρώο του επιστήθιου φίλου και στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα που έχασε τη ζωή του λίγο πριν τον θάνατο και του ίδιου του Μακεδόνα Στρατηλάτη.

Μιλώντας στην εκπομπή του MEGA «Ανατροπή», ο καθηγητής τονίζει ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε ένα πρόσωπο και μόνο. Τον Ηφαιστίωνα που θα ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να ταφεί με τέτοιου είδους τιμές, καθώς πιθανότατα επρόκειτο για εντολή που δόθηκε από τον ίδιο τον Μ. Αλέξανδρο.


Οι Καρυάτιδες δείχνουν τον Ηφαιστίωνα

Βασιζόμενος στις αρχαίες γραπτές πηγές και ιδιαίτερα στον ιστορικό Διόδωρο τον Σικελιώτη, (80-20 π.Χ) ο κ. Μαυρογιάννης συμπεραίνει πως όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι στον τάφο της Αμφίπολης βρίσκεται η τέφρα του Ηφαιστίωνα.

Η καταγωγή του Ηφαιστίωνα ήταν Αθηναϊκή καθώς και πολλοί κάτοικοι της Αμφίπολης ήταν Αθηναϊκής Καταγωγής όπως λέει ο ιστορικός

«Για το πώς συνδέεται ο Ηφαιστίων με τους Αθηναίους; Ευτυχώς υπάρχει μια μελέτη του 1991, η οποία λέει ότι ο πατέρας του Ηφαιστίωνος, ο Αμύντωρ, ήταν Αθηναίος πολίτης. Οι Καρυάτιδες παραπέμπουν στην αθηναϊκή καταγωγή του Ηφαιστίωνος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή δεν υπάρχει καμία ιστορική ένδειξη που να οδηγεί σε ταφή του Ηφαιστίωνα στη Βαβυλώνα.

“Αυτός πέθανε το Νοέμβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα της Μηδίας και εμείς διαθέτουμε από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, τον Αρριανό και τον Πλούταρχο τα της κηδείας του, τα οποία κατέληξαν στην καύση του σώματός του νεκρού, σε ένα συγκεκριμένο οικοδόμημα, το οποίο ονομαζόταν 'Πυρά'. Κανένας αρχαίος συγγραφεύς δεν λέει ότι ο τάφος του Ηφαιστίωνος είναι στη Βαβυλώνα” είπε ο καθηγητής.

Ουσιαστικά ο κ. Μαυρογιάννης είναι υπέρμαχος της θεωρίας που λέει ότι ο Μ. Αλέξανδρος έδωσε την εντολή ενταφιασμού του φίλου του στην Αμφίπολη της οποία προόριζε για πρωτεύουσα της αχανούς αυτοκρατορίας που είχε δημιουργήσει.

«Εγώ εκτιμώ ότι το μνημείο πρέπει να οικοδομήθηκε μεταξύ του 322 και του 318 π.Χ. Φυσικά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τυχόν κεραμικά κ.λπ. Εδώ όμως υπάρχει μια ψευδοϊσόδομη τοιχοποιΐα, η οποία χρονολογείται με ακρίβεια. Αυτή η τοιχοποιΐα δεν είναι περίβολος, δεν είναι αναλημματικός τοίχος, είναι το κρηπίδωμα με την επίστεψη του Τύμβου και υπάρχει παρόμοιο δείγμα των τοίχων του οικοδομήματος της Σαμοθράκης που ονομάζεται 'Ιερό'. Εκεί χρονολογείται. Υπάρχει επιγραφή, 323-317 π.Χ.», είπε στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη.

Νέα σενάρια, νέες τοποθετήσεις και το μυστήριο συνεχίζεται.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου