Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Μπορούν τα χρήματα να «αγοράσουν» έναν μεγαλύτερο εγκέφαλο;


Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας έχουν λιγότερο ανεπτυγμένους εγκεφάλους, πράγμα που σημαίνει ότι τα πλεονεκτήματα που αποκτιούνται από τον πλούτο είναι πολύ …βαθύτερα από τα «φανταχτερά πράγματα».

Οι εγκέφαλοι των παιδιών από φτωχότερα στρώματα είναι σημαντικά λιγότερο ανεπτυγμένοι από εκείνους των πλουσιότερων, όπως διαπίστωσε μια μελέτη. Εκείνοι που έχουν μεγαλώσει σε πλουσιότερα σπίτια έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους και μεγαλύτερες νοητικές ικανότητες συνολικά, δηλαδή τα πλεονεκτήματα τους υπερβαίνουν κατά πολύ το να έχουν απλά ωραία πράγματα.

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους μέχρι σήμερα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Saban του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες και του Ιατρικού Κέντρου του Κολούμπια ανέλυσαν τους εγκεφάλους 1.099 παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων, μετρώντας τους εγκεφάλους τους βάσει κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, όπως το εισόδημα των γονέων και η εκπαίδευση της οικογένειας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εισόδημα ήταν στενά συνδεδεμένο με την επιφάνεια του εγκεφάλου, αποδεικνύοντας μια μακροχρόνια θεωρία ότι η οικονομική υγεία της οικογένειας ενός νεαρού ατόμου επηρεάζει άμεσα τη σωματική του ανάπτυξη.

Ενώ αυτό έχει αποδειχθεί και σε προηγούμενες μελέτες που αφορούν γνωστικές λειτουργίες, στις οποίες τα πλούσια παιδιά έχουν εμφανίσει υψηλότερα επίπεδα IQ και μεγαλύτερη ικανότητα να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα καθήκοντα, η νέα αυτή έρευνα σηματοδοτεί τις αναπτυξιακές επιπτώσεις. «Μεταξύ των παιδιών από οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα, οι μικρές διαφορές στο εισόδημα σχετίστηκαν με σχετικά μεγάλες διαφορές στην επιφάνεια ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζεται με δεξιότητες σημαντικές για την ακαδημαϊκή επιτυχία» εξηγεί η δρ Κίμπερλι Νομπλ, συγγραφέας της εργασίας.

Εκείνοι με περισσότερο μορφωμένους γονείς είχαν επίσης μεγαλύτερο ιππόκαμπο: η περιοχή είναι υπεύθυνη για πράγματα όπως η μετατροπή της βραχυπρόθεσμης μνήμης σε μακροπρόθεσμη, καθώς και η διαχείριση της χωρική συνειδητοποίησης. Οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 150.000 δολ. βρέθηκε ότι παράγουν παιδιά με 6 τοις εκατό μεγαλύτερο εγκέφαλο από αυτές που κερδίζουν λιγότερο από 25.000 δολ. κατά την ίδια περίοδο.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι αισθητά μεγαλύτερες στα παιδιά που βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση είναι κλειδί για την ακαδημαϊκή επιτυχία, καθώς και τη διατήρηση της μνήμης, της λογικής και τις γλωσσικές δεξιότητες, καθιστώντας τις επιπτώσεις τους στην ευημερία ζωτικής σημασίας. Το εύρημα συμπίπτει ε μια μελέτη του 2013, που ανακάλυψε ότι τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα έχουν λιγότερη φαιά ουσία.

Αν και είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τους ακριβείς λόγους για αυτή την ανισότητα, οι πιθανές αιτίες για την ανώτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου περιλαμβάνουν την καλύτερη φροντίδα της υγείας, της διατροφής, καθώς και την πρόσβαση σε καθαρότερο αέρα –παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με το περιβάλλον και όσους είναι σε θέση να πληρώσουν γι 'αυτό.

«Ενώ σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ενός παιδιού οδηγούν σε αμετάβλητες αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ή της γνώσης, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η ευρύτερη πρόσβαση σε πόρους που ενδέχεται να παρέχονται από τους πιο εύπορους μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορές στη δομή του εγκεφάλου ενός παιδιού», λέει η διευθύντρια του Εργαστηρίου Νευροαπεικόνισης Αναπτυξιακής Γνωστικής, δρ. Ελισάβετ Σόουελ.

Ένα από τα αξιοσημείωτα ευρήματα της μελέτης ήταν ότι μεταξύ των φτωχότερων οικογενειών, ακόμα και οι στοιχειώδεις αυξήσεις του εισοδήματος κατά μερικές χιλιάδες δολάρια συνδέονται με σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, ειδικά σε τομείς που είναι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν την επόμενη κίνηση: μια σημαντική δοκιμή για να διερευνήσουν κατά πόσον ο μηνιαίος μισθός θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης του εγκεφάλου των παιδιών από φτωχές οικογένειες, με βελτίωση ορισμένων από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Σε μια ομάδα από μητέρες με χαμηλά εισοδήματα θα δίνεται ένα μικρό ή μεγάλο ποσό κάθε μήνα για να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτό επηρεάζει τη ζωή τους: τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, θεωρεί η δρ Νομπλ, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να μάθουμε πώς η οικονομική βοήθεια διανέμεται στις φτωχότερες οικογένειες με μικρά παιδιά. «Η βελτίωση της πρόσβασης σε πόρους που εμπλουτίζουν το αναπτυξιακό περιβάλλον θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει τις τροχιές της ανάπτυξης του εγκεφάλου προς το καλύτερο, ακόμη και σε παιδιά και εφήβους στο εύρος ηλικίας που μελετήσαμε» προσθέτει η Σόουελ. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικά στην τροποποίηση της πολιτικής και τη διασφάλιση ότι όλα τα παιδιά θα είναι σε θέση να μοιράζονται το ίδιο εκπαιδευτικό πεδίο, ανεξάρτητα από το πόσα κερδίζουν οι γονείς τους.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου