Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Γιατί το νερό είναι το πετρέλαιο του 21ου αιώνα


Στις 31 Οκτωβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη θα ανακοινώσουν ότι ο πλανήτης κατοικείται πλέον από επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους. Με αυτήν την αφορμή ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση του πιο απαραίτητου αγαθού για την επιβίωσή μας, του νερού, αυξάνεται πολύ ταχύτερα από τον πληθυσμό της Γης - για την ακρίβεια με διπλάσιους ρυθμούς κατά τον τελευταίο αιώνα.

Κατά τις εκτιμήσεις του αμερικανικού think tank World Resources Institute, η κατανάλωση νερού αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% μεταξύ 2007 και 2025 στις αναπτυσσόμενες χώρες - ιδιαίτερα στις φτωχότερες από αυτές- και κατά 18% στις αναπτυγμένες. Την ανησυχητική αυτή εικόνα θα επιδεινώσουν τα συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι πιθανό να φέρει η κλιματική αλλαγή, αλλά και η εκτίναξη του πληθυσμού της Γης στα 9 δισεκατομμύρια έως τα μέσα του αιώνα.

«Υπάρχει πολύ νερό στη Γη, οπότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εξαντληθούν τα αποθέματά μας», αναφέρει ο Ρομπ Ρένερ, εκτελεστικός διευθυντής του αμερικανικού Water Research Foundation. «Το πρόβλημα είναι ότι σε ποσοστό 97,5% το νερό αυτό είναι αλμυρό, ενώ από το υπόλοιπο 2,5%, τα δύο τρίτα είναι παγωμένο, οπότε δεν υπάρχει και πολύ γλυκό νερό για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του κόσμου».

Σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού κέντρου του Ρένερ, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ δύο δισεκατομμύρια ζουν υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο πέντε εκατομμύρια άνθρωποι -στην πλειονότητά τους παιδιά- να χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν.



Ο παράγοντας «κλιματική αλλαγή»

Το WRI έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα έκθεση, την οποία συνέταξε σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα τους κινδύνους που ενδέχεται να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αναπτυσσόμενες κυρίως χώρες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Παράθυρο» στο μέλλον αποτελεί η συνεχιζόμενη κρίση στο Τουβαλού, στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο εξαρτάται πλέον από κινητές μονάδες αφαλάτωσης για να καλύψει τις ανάγκες του σε πόσιμο νερό. Το πρόβλημα αποδίδεται εν μέρει στην άνοδο της στάθμης των υδάτων της θάλασσας, καθώς το αλμυρό νερό ανακατεύεται με τα υπόγεια ύδατα.

«Κάποιες χώρες ήδη κάνουν μια εντυπωσιακή αρχή στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και της αξιολόγησης των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Αλλες ωστόσο, μόλις άρχισαν να κατανοούν το μέγεθος της πρόκλησης και ας αντιμετωπίζουν ήδη τεράστιες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά την ενέργεια, την απασχόληση, την εκπαίδευση και την περίθαλψη».

Επικαλούμενο μελέτη της ασφαλιστικής Munich Re, το WRI αναφέρει στην έκθεσή του ότι από τις 950 φυσικές καταστροφές που κατεγράφησαν το 2010, το 90% σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα και προκάλεσαν οικονομικές απώλειες ύψους 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου