Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η «Γενετική Επανάσταση» ετοιμάζεται να αλλάξει το πρόσωπο της Ιατρικής


Την ανάγκη να προετοιμαστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας για μία επερχόμενη «γενετική επανάσταση» επισημαίνει αναφορά του Foundation for Genomics and Population Health.

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (National Health Service- NHS) οφείλει να ετοιμάζεται από τώρα για την επερχόμενη «γενετική επανάσταση», αναπτύσσοντας τα μέσα και την εξειδίκευση, σύμφωνα με αναφορά του Foundation for Genomics and Population Health.



Όπως αναφέρει το ίδρυμα, νέες τεχνολογίες σύντομα θα αλλάξουν το «πρόσωπο» της θεραπείας καρκινοπαθών, καθώς και ατόμων με σπάνιες ασθένειες. Σύντομα, οι θεραπευτικές αγωγές θα μπορούν να εξατομικεύονται.

Ο γενετικός κώδικας του καθενός περιέχει το σύνολο των πληροφοριών που τον κάνουν αυτό που είναι. Από τη στιγμή που το κόστος της «αποκρυπτογράφησής» του έχει μειωθεί δραματικά, αναμένεται να αλλάξουν πολλά πράγματα στο χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς η «ανάγνωση» του γενετικού κώδικα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη σε θέματα διάγνωσης: ενδεικτικά το 3% των ανθρώπων με γενετικά προβλήματα νοσούν από σπάνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Επίσης, ως «γενετική» ασθένεια θα μπορούσε να περιγραφεί και ο καρκίνος, καθώς η παρουσία κάποιων γονιδίων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η γενετική θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των φαρμάκων που θα λειτουργούσαν πιο αποτελεσματικά και με τις μικρότερες παρενέργειες- για παράδειγμα, οι όγκοι με το γονίδιο KRAS είναι πιο ευάλωτοι στην κετουξιμάβη.

Ο Σερ Τζων Μπελ, επικεφαλής σύμβουλος γενετικής της βρετανικής κυβέρνησης, θεωρεί ότι «η γενετική σίγουρα θα φτάσει σε κάθε πλευρά της ιατρικής. Σε κάποιες η επίδρασή της θα είναι καταλυτική, σε κάποιες λιγότερο, αλλά είναι προφανής η σημασία της γενετικής για όλες τις ασθένειες».

Η δρ. Καρολάιν Ράιτ, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε τη μελέτη, είπε ότι «θα έρθει πολύ γρήγορα, αρχικά για τις σπάνιες διαταραχές, ειδικά σε περιπτώσεις παιδιών με προβλήματα ανάπτυξης και γενικά σπάνιες περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει διάγνωση, όπου υποψιάζεσαι γενετικά αίτια, αλλά δεν ξέρεις πού ακριβώς να ψάξεις».

Κατά την Ράιτ, το NHS πρέπει να βρει έναν τρόπο αξιοποίησης των πληροφοριών που προκύπτουν από την αποκρυπτογράφηση του γενετικού κώδικα ενός ασθενούς. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ερμηνεία. Οι τεχνικές αποκωδικοποίησης επόμενης γενιάς, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και γίνει πολύ πιο οικονομικές, είναι απλά η αρχή…χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση της υπολογιστικής (ΙΤ) υποστήριξης».

Κατά τον Σερ Τζων Μπελ χρειάζεται μία σειρά «πυρήνων» ειδικών που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες, αλλά και μία δραστική αναδιάρθρωση όλου του συστήματος, για να «φτάσει» η γενετική στους χώρους της αντιμετώπισης του καρκίνου, του διαβήτη αλλά και της δημόσιας υγείας.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου