Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα στο πιάτο μας

 

Η Greenpeace δημοσιοποίησε όλες τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων που χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες γενετικά ουσίες στα προϊόντα τους. Πουλερικά και γαλακτοκομικά τα πιο προβληματικά προϊόντα.


Πρόκειται για την 14η έκθεση-οδηγό της οργάνωσης, η οποία ήδη διανεμήθηκε σε 3,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γερμανίας. Η έκθεση έχει τον τίτλο «Τρόφιμα και γενετική» και περιλαμβάνει λίστα των επιχειρήσεων της βιομηχανίας τροφίμων ή των παραγωγών αγροτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων που χρησιμοποιούν γενετικά μεταλλαγμένες ουσίες.


Το βασικό πόρισμα της έκθεσης είναι ότι στο πιάτο του καταναλωτή καταλήγουν γενετικά μεταλλαγμένες ουσίες κυρίως με τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Και αυτό επειδή οι περισσότεροι μεγαλοπαραγωγοί χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές που εισάγονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες (Βραζιλία).

Πολλοί όμιλοι και discounter αλλάζουν συμπεριφορά

Η έκθεση-οδηγός διαπιστώνει ωστόσο ότι η συμπεριφορά της βιομηχανίας τροφίμων έχει διαφοροποιηθεί έναντι στις γενετικά μεταλλαγμένες ουσίες. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρεις μεγάλες ομάδες ομίλων ή αλυσίδες discounter:


Στην πρώτη ομάδα ανήκουν όσοι χρησιμοποιούν ήδη τη σφραγίδα πιστοποίησης ‘χωρίς γενετικά μεταλλαγμένες ουσίες’. Οι όμιλοι αυτοί υποχρεώνουν τους παραγωγούς να μην εκτρέφουν τα πουλερικά ή τα βοοειδή με μεταλλαγμένες ζωοτροφές, ανάμεσά τους είναι η αλυσίδα σουπερμάρκετ Edeka (για όλα τα πουλερικά, κρέατα και γαλακτοκομικά), η εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων Landliebe και ο όμιλος παιδικών τροφών Hipp.


Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν όσοι βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο στη διαδικασία επιβολής της σφραγίδας πιστοποίησης, όπως π.χ. η αλυσίδα Lidl. Ο γνωστός discounter κατάφερε να προμηθεύει τους καταναλωτές γάλα (της εταιρείας Ein Gutes Stück Heimat) και διάφορα τρόφιμα της εταιρείας Bitrend που δεν χρησιμοποιούν καμία μεταλλαγμένη γενετικά ουσία. Επίσης το Lidl δεσμεύτηκε με ανακοίνωσή του να διευρύνει την παλέτα πιστοποίησης και στα αυγά.
Και στην Τρίτη ομάδα, η οποία συμπεριλαμβάνει όσους αγνοούν το 80% των καταναλωτών που δεν θέλουν γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα και τις καταγγελίες συνεχίζοντας να προωθούν στην αγορά τρόφιμα (πουλερικά, κρέας και γαλακτοκομικά), με μεταλλαγμένες γενετικά ουσίες, όπως π.χ. ο όμιλος γαλακτοκομικών προϊόντων Müller, ο οποίος προσπάθησε επανειλημμένα να κλείσει το στόμα των οικολόγων με μηνύσεις. Μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.


Η Greenpeace ζητά να απαγορευθεί πλήρως:

-η καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων φυτών όχι μόνον δημητριακών (αραβόσιτος, σόγια, κλπ),
-η εκτροφή ζώων με μεταλλαγμένες ζωοτροφές ή ουσίες
-η κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας στους σπόρους, στα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου