Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Λιώσιμο των πάγων με ραγδαίους ρυθμούς στα Ιμαλάια

     
Ταχύτατη υποχώρηση των παγετώνων στο κινεζικό τμήμα των Ιμαλαΐων, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό "Environmental Research Letters".

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, στο 77% των 111 μετεωρολογικών σταθμών που είναι εγκατεστημένοι στα νοτιοδυτικά της Κίνας έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη άνοδος της θερμοκρασίας από το 1961 έως το 2008. Μάλιστα, στους 14 σταθμούς που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,73 βαθμούς Κελσίου, απόκλιση διπλάσια συγκριτικά με τη μέση αύξηση αυτής στον 20ο αιώνα.

Από το 1980 έως το 2001, πολλοί παγετώνες έχασαν μεγάλο μέρος της μάζας τους, όπως οι 999 της λεκάνης του ποταμού Πενγκ Κου, η επιφάνεια των οποίων περιορίστηκε κατά 131 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Άλλοι, εμφανίζουν δείγματα κατάρρευσης.

Το ραγδαίο λιώσιμο των πάγων επιφέρει ολέθριες συνέπειες όχι μόνο στα οικοσυστήματα, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη και την τουριστική προσέλευση της περιοχής.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών, τον οποίο αφήνουν περιηγητές, ορειβάτες και τουρίστες που επισκέπτονται το βουνό. Όσο οι πάγοι λιώνουν, διαρκώς περισσότερα απορρίματα που βρίσκονταν "θαμμένα" κάτω από αυτούς αποκαλύπτονται. Πρόσφατα, μάλιστα, ήρθαν στην επιφάνεια σκουπίδια που είχαν αφήσει πίσω τους ορειβατικές αποστολές της δεκαετίας του ‘60 και του ‘70.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου