Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η καταιγίδα στη Βρετανία είναι μόνο η αρχή: Η κλιματική αλλαγή θα φέρει ισχυρούς τυφώνες


Η πρωτοφανής καταιγίδα που χτύπησε τις ακτές της Αγγλίας, φαίνεται να επιβεβαιώνει σταδιακά τον φόβο που εξέφρασαν οι επιστήμονες μετά το χτύπημα του τυφώνα Σάντι, ότι δηλαδή η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιφέρει περισσότερους και ισχυρότερους τυφώνες. Πώς όμως λειτουργεί αυτό το μοντέλο;

Για να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι τυφώνες, σκεφτείτε μία χύτρα ταχύτητας: Οταν αυτή ζεσταίνεται , η πίεση συσσωρεύεται μέχρις ότου το σύστημα να μην μπορεί να κρατήσει άλλο και η βαλβίδα να αποβάλει σφυρίζοντας τον ατμό. Κάπως έτσι, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα λειτουργούν οι τυφώνες. Οπως εξηγεί ο Κέβιν Τρενμπερθ, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης του κλίματος του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Έρευνα «Ο θεμελιώδης ρόλος των τυφώνων στο κλιματικό σύστημα είναι για την άντληση θερμότητας από τον ωκεανό».

Ένας τυφώνας μπορεί να απελευθερώσει θερμική ενέργεια της τάξης των 200 τρισεκατομμυρίων βατ, ισοδύναμο με τη ρίψη βόμβας 10 μεγατόνων κάθε 20 λεπτά. Η θερμότητα διασκορπίζεται μέσω των ισχυρών ανέμων και τελικά αποβάλλεται στο διάστημα.

Θεωρητικά λοιπόν, οι τυφώνες υπάρχουν για να συμβάλουν στη διάχυση της θερμότητας και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των πιο ολέθριων συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι, τα περισσότερα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι το σύστημα του πλανήτη θα δημιουργήσει πιο ισχυρούς τυφώνες για να συμβαδίσουν με τις διαρκώς αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η θερμότητα που παρέχει περισσότερα καύσιμα για καταστροφικούς τυφώνες , όπως την αύξηση της θερμότητας στην «χύτρα ταχύτητας» που προαναφέραμε, αλλά ο θερμότερος αέρας πάνω από τους θερμότερους ωκεανούς παρέχει επίσης περισσότερους υδρατμούς. «Αυτό επηρεάζει όλες τις θύελλες και οδηγεί σε πιο έντονες βροχοπτώσεις» εξηγεί ο Τρένμπερθ.

Και το αποτέλεσμα δεν είναι γραμμικό δυστυχώς. Θα κλιμακώνεται, καθιστώντας τις πιο ισχυρές καταιγίδες πολύ ισχυρότερες. Η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου έχει οδηγήσει σε περίπου 5% περισσότερους υδρατμούς πάνω από τον Ατλαντικό, αλλά οι καταιγίδες δεν θα είναι απλά 5% ισχυρότερες. Οπως εξηγεί ο Τρανμπερθ, «οι υδρατμοί δίνουν στη θύελλα επιπλέον άνωση και αυτό σηματοδοτεί μια αύξηση 10% στη δύναμη της καταιγίδας».

Οι πιο ισχυρές καταιγίδες επίσης συνδέονται και με την αύξηση της στάθμης των ωκεανών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το επίπεδο της θάλασσας έχει ήδη αυξηθεί 20 εκατοστά από το 1870. Σε πολλά μέρη, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Τα υψηλότερα επίπεδα της θάλασσας δίνουν στις καταιγίδες μια πιο ισχυρή αφετηρία.

Ανακατέψτε όλα αυτά μαζί και θα έχετε τυφώνες ενισχυμένους, που ναι μεν θα είναι βελτιωμένοι στην αποβολή της θερμότητας, ωστόσο σε συνδυασμό με τις καταρρακτώδεις βροχές και το ζεστό υγρό αέρα, θα επιδεινώνονται χτυπώντας πόλεις ουσιαστικά βυθισμένες στο βάλτο που θα έχει προκληθεί από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου