Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μεταλλική σφαίρα θα ρίξει φως στα μυστήρια του Άρη


Η δημιουργία της ESA θα συλλέξει δείγματα από τον Κόκκινο Πλανήτη



Ονομάζεται Mars sample container και είναι αυτό που υποδηλώνει: Ένα δοχείο στο οποίο θα αποθηκευτούν δείγματα από το έδαφος αλλά και από τον αέρα του πλανήτη Άρη για να μελετηθούν στη Γη.

Το φουτουριστικό αυτό σφαιρικό gadget κατασκευάστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency ή απλά ESA) και αναμένεται να σταλεί στον Κόκκινο Πλανήτη με το επόμενο διαστημόπλοιο που θα εκτοξευτεί.

Η σφαίρα έχει βάρος 5 κιλών και διάμετρο 23 εκατοστών. Περιλαμβάνει 11 σφραγιζόμενες υποδοχές που θα συλλέξουν ρομποτικά δείγμα από το έδαφος του Άρη και έναν ειδικό θάλαμο όπου θα αποθηκευτεί αέρας από την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Για την επιστροφή του Mars sample container υπάρχει το εξής σχέδιο: Αφού «κλέψει» τα δείγματα, η σφαίρα θα εκτοξευτεί αυτόματα σε τροχιά γύρω από τον Άρη και από εκεί θα τη μαζέψει διερχόμενο διαστημόπλοιο. Για να γίνει ευκολότερο αυτό το διαστημικό ραντεβού, η ESA έχει προικίσει τη μεταλλική σφαίρα της με πομπό ραδιοκυμάτων και laser τεχνολογία ώστε να γίνει αντιληπτή από το διαστημόπλοιο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου