Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ευρώπη και ΗΠΑ στον αστερισμό της κατασκοπείας


Οι πρακτικές κατασκοπείας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μονοπώλησαν την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από την Άγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ να απαιτήσουν διευκρινίσεις από την Ουάσιγκτον ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι Βερολίνο και Παρίσι επιθυμούν να έχουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ζήτημα έως το τέλος της χρονιάς. Την ίδια ώρα ο Guardian επιστρέφει με νέες αποκαλύψεις για «κοριούς» σε 35 ηγέτες, ωστόσο, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας εκφράζει την έκπληξή του για τις διαστάσεις του θέματος καθώς λέει: «Κι εμείς κατασκοπεύαμε». Ηχηρές είναι πάντως οι αντιδράσεις εντός ΗΠΑ με την πιο famous... να έρχεται από το Hollywood.

Οι πρακτικές κατασκοπείας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μονοπώλησαν την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μετά την ολοκλήρωσή της η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι Γερμανία και Γαλλία θέλουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για να προχωρήσουν μπροστά στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον που θα περιλαμβάνει πράξεις και όχι μόνο συγγνώμες. «Είναι ξεκάθαρο για το μέλλον ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και μάλιστα ουσιαστικά» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ανέφερε επιπλέον ότι επιδίωξη είναι μια συμφωνία πλαίσιο για συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ήδη τον περασμένο Ιούνιο, η καγκελάριος είχε εγείρει σε συνομιλία της με τον Ομπάμα το ενδεχόμενο μία συμφωνίας «μη παρακολούθησης» - όπως οι ΗΠΑ έχουν με Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά, τον λεγόμενο κύκλο των «Πέντε Ματιών». Δεν υπήρξε όμως συνέχεια.

«Πρέπει να σταματήσει και να απαιτήσουμε εξηγήσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. «Αυτό έκαναν απόψε και ομόφωνα οι Ευρωπαίοι θεωρώντας πως υπάρχουν ορισμένες εξηγήσεις που πρέπει να ζητήσουμε από τον αμερικανό σύμμαχό μας», διότι «γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι και άλλες χώρες πρέπει να συνδράμουν στις συνομιλίες που θα έχουν Γαλλία - Γερμανία με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Σημείωσε ότι η συλλογή πληροφοριών είναι ουσιαστικό όπλο κατά της τρομοκρατίας αλλά μπορεί και όχι όταν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης.



«Κοριοί» σε 35 ηγέτες
 

Νέες αποκαλύψεις όσον αφορά στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ευρωπαίων πολιτικών και πολιτών από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόρρητο έγγραφο που παρέδωσε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές κλήσεις 35 ξένων ηγετών, τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρονται.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η NSA ενθαρρύνει αξιωματούχους φορέων και υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης να μοιράζονται τις λίστες επαφών τους, έτσι ώστε να προστίθενται τηλεφωνικοί αριθμοί ξένων πολιτικών στα συστήματα παρακολούθησής της. Όπως αναφέρεται, σε μια περίπτωση, ένας αμερικανός αξιωματούχος (ο οποίος δεν κατονομάζεται) παρέδωσε στην NSA πάνω από 200 αριθμούς τηλεφώνων, στους οποίους περιλαμβάνονταν και αυτοί των 35 ξένων ηγετών. Το υπόμνημα που διέρρευσε μέσω του Σνόουντεν χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2006 και σύμφωνα με αυτό από τις παρακολουθήσεις δεν προέκυψαν σημαντικές, αξιοποιήσιμες πληροφορίες.



Γαλλικές υπηρεσίες: Μην είστε τόσο αθώοι, και εμείς κατασκοπεύαμε
 

Η Γαλλία κατασκοπεύει τις ΗΠΑ όπως οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τη Γαλλία, δήλωσε στο μεταξύ, την Πέμπτη πρώην επικεφαλής της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της αντικατασκοπείας, σε σχέση με τη φημολογία ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) αποθήκευε εκατομμύρια δεδομένα για τηλεφωνικές επικοινωνίες Γάλλων πολιτών.

Ο Μπερνάρ Σκουαρσινί, επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών DCRI μέχρι το 2012, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro «έκπληκτος» για τη δήλωση του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, ότι νιώθει «βαθιά σοκαρισμένος» από τις αποκαλύψεις. «Με εκπλήσσει μια τόσο ανησυχητική αθωότητα» τόνισε σε συνέντευξή του ο κ. Σκουαρσινί. «Θα πίστευε κανείς ότι οι πολιτικοί μας δεν διαβάζουν τις εκθέσεις τις οποίες λαμβάνουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Σύμφωνα με τον κ. Σκουαρσινί, η κατασκοπεία συμμάχων αποτελεί «ρουτίνα» για τις υπηρεσίες πληροφοριών. «Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλες οι χώρες, ανεξάρτητα αν είναι σύμμαχοι ή όχι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, κατασκοπεύουν η μία την άλλη όλη την ώρα. Οι Αμερικανοί κατασκοπεύουν τα γαλλικά εμπορικά και βιομηχανικά συμφέροντα κι εμείς κάνουμε το ίδιο σε εκείνους, καθώς είναι εθνικό συμφέρον της Γαλλίας να προστατεύουμε τις επιχειρήσεις μας» τόνισε ο κ. Σκουαρσινί. «Δεν υπάρχει καμία πραγματική έκπληξη σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Ας μην μας κοροϊδεύουν» κατέληξε.

Προς την κατεύθυνση αυτή η πρώην υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντλιν Ολμπράιτ  δήλωσε  «θύμα» των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. «Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν. Οι χώρες κατασκοπεύουν η μία την άλλη» δήλωσε υποβαθμίζοντας τις επικρίσεις των Ευρωπαίων για τις παρακολουθήσεις ηγετών και απλών πολιτών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Η ίδια σε ομιλία της στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, ένα ινστιτούτο μελετών στην Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι οι γαλλικές υπηρεσίες την κατασκόπευαν την εποχή που εκπροσωπούσε την Ουάσινγκτον στα Ηνωμένα Έθνη. «Θυμάμαι πολύ καλά πως όταν ήμουν στα Ηνωμένα Έθνη ήρθε να με δει ο Γάλλος πρεσβευτής και με ρώτησε: Γιατί είπατε αυτό το πράγμα σε εκείνο το πρόσωπο, όσον αφορά τον λόγο για τον οποίο θέλετε γυναίκες στην κυβέρνηση;» αφηγήθηκε, προσθέτοντας ότι οι Γάλλο, «είχαν υποκλέψει μία από τις συνομιλίες μου».



Κατακραυγή από το Hollywood
 

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός αμερικανικού εδάφους. Αστέρες του Χόλιγουντ ένωσαν τις φωνές τους και διοργανώνουν πορεία το Σάββατο στην Ουάσινγκτον με τον τίτλο «Σταματήστε να μας παρακολουθείτε». Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν και οι ηθοποιοί Τζον Κιούζακ, Μάγκι Τζίλενχαλ και Γουίλ Γουίτον είναι μεταξύ αυτών που εμφανίζονται στο βίντεο - κάλεσμα που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Electronic Frontier Foundation (Ίδρυμα Ψηφιακού Συνόρου).

Στο βίντεο, που διαρκεί 3 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα ο Στόουν προειδοποιεί ότι το σύστημα παρακολούθησης δεν κάνει κανένα διαχωρισμό μεταξύ των «νόμιμων στόχων» και των απλών πολιτών. «Κάθε Αμερικανός κινδυνεύει να πιαστεί στο δίχτυ της NSA» τονίζει ο σκηνοθέτης. Σε ένα άλλο σημείο, ο ηθοποιός Τζον Κιούζακ επισημαίνει: «Ποτέ στο παρελθόν τα εργαλεία παρακολούθησης δεν ήταν τόσο ισχυρά και η απειλή για τις πολιτικές ελευθερίες μας δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη».

Δείτε το βίντεο εδώ


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου