Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Πλανήτης Άρης: Το πεδίο των σύγχρονων εξερευνήσεων


Το νέο πεδίο των «διαπλανητικών μαχών» φαίνεται πως αποτελεί ο Άρης, αφού η NASA ετοιμάζεται να στείλει την επόμενη αποστολή της στον Κόκκινο Πλανήτη, ενώ εκτόξευση έχει προγραμματίσει και η Ινδία τις προσεχείς ημέρες.

Η αποστολή MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) είναι έτοιμη για αναχώρηση και όπως όλα δείχνουν η εκτόξευσή της θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου από το διαστημικό κέντρο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει δέκα μήνες, μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου του 2014, όταν το σκάφος τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Άρη.

Η αποστολή έχει ως κύριο σκοπό την ενδελεχή συλλογή στοιχείων για τα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας του Άρη, και τη μελέτη των διαδικασιών που πιστεύεται πως οδήγησαν στη σταδιακή απώλεια του μεγαλύτερου τμήματός της.

Η ανάλυση αυτών θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αποσαφηνίσουν την ιστορία του κλίματος στον Άρη, αλλά και το εάν φιλοξένησε στο παρελθόν του κάποια μορφή ζωής.

Το σκάφος θα ζυγίζει μαζί με τα καύσιμα περίπου δυόμισι τόνους, και θα εκτοξευθεί με έναν πύραυλο ATLAS V. Το συνολικό κόστος της αποστολής ήταν περιλαμβανομένης της εκτόξευσης περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

«Η αποστολή MAVEN είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του παζλ της ιστορίας του Άρη», δήλωσε σχετικά ο Τζον Γκρουνσφελντ της NASA. «Η γνώση που θα αποκομίσουμε θα στηριχτεί πάνω στις παρελθοντικές αλλά και τις παρούσες αποστολές στον Άρη, και θα βοηθήσει στην προετοιμασία επανδρωμένων αποστολών μελλοντικά», πρόσθεσε.




Και η Ινδία στο παιχνίδι
 

Την ίδια στιγμή, η Ινδία ετοιμάζεται να προχωρήσει στις διαστημικές αναζητήσεις, με την αποστολή Mars Orbiter Mission να είναι σχεδιασμένη για εκτόξευση στις 5 Νοεμβρίου από την ανατολική Ινδία και το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan.

H ινδική αποστολή στοχεύει στην ανίχνευση μεθανίου στην αρειανή ατμόσφαιρα αλλά και τη μελέτη της επιφάνειας του πλανήτη, όπως και της σύνθεσης των πετρωμάτων του. Θα είναι η δεύτερη ινδική δορυφορική αποστολή πέρα από τη Γη, μετά το επιτυχημένο σεληνιακό δορυφόρο Chandrayan 1, ο οποίος το 2009 είχε ανιχνεύσει μόρια νερού στο έδαφος της Σελήνης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου