Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Νέα θεωρία: «Κλοπιμαίο» από την Αφροδίτη η σελήνη


Μέχρι σήμερα η πλειονότητα των επιστημόνων θεωρούσε πως το φεγγάρι δημιουργήθηκε έπειτα από πρόσκρουση μεγάλου ουρανίου σώματος πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια στη Γη. Μια νέα θεωρία ενός Αμερικανού επιστήμονα έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω. Ο Ντέιβ Στίβενσον υποστηρίζει ότι η Γη λόγω του ισχυρότερου βαρυτικού της πεδίου, «έκλεψε» τη σελήνη από την Αφροδίτη.

Ο Ντέιβ Στίβενσον, καθηγητής πλανητικής επιστήμης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, παρουσίασε την εναλλακτική θεωρία σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Λονδίνο από τη Βασιλική Εταιρία Επιστημών της Βρετανίας με θέμα «Η προέλευση της Σελήνης».

Η θεωρία του Στίβενσον υποστηρίζει ότι η Αφροδίτη είχε γύρω της έναν ήδη σχηματισμένο δορυφόρο, ο οποίος κάποια στιγμή παγιδεύτηκε στη βαρυτική έλξη της Γης και άλλαξε πλανήτη.

Η νέα θεωρία δεν γίνεται αποδεκτή από τη πλειοψηφία των επιστημόνων οι οποίοι συνεχίζουν να τάσσονται υπέρ της επικρατούσας άποψης. Ο βασικός λόγος είναι ότι σύμφωνα με πρόσφατες γεωχημικές αναλύσεις, η σύνθεση των πετρωμάτων της Γης και της Σελήνης έχουν μεγάλες ομοιότητες. Αυτή η διαπίστωση, σύμφωνα με τον Άλεξ Χολιντέι του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθιστά μάλλον απίθανη την ιδέα «κλοπής» του φεγγαριού από την Αφροδίτη.

Παρ’ όλα αυτά ο Στίβενσον προβληματίζεται με το γεγονός ότι ο πλανήτης Αφροδίτη δεν έχει κανένα δορυφόρο και επιμένει στην περαιτέρω μελέτη αυτού του πλανήτη, ώστε να διαφανούν οι ομοιότητες που παρουσιάζει με τη Σελήνη αλλά και τη Γη.

Αναφορικά με το ερώτημα πως η Αφροδίτη απέκτησε το δικό της δορυφόρο, ο Στίβενσον δεν αποκλείει να δημιουργήθηκε η Σελήνη από πρόσκρουση ουράνιου σώματος πάνω στον πλανήτη αυτό κι όχι πάνω στη Γη.

Εκτός από την καινούργια θεωρία υπάρχουν άλλες δυο που δεν θεωρούν στη δημιουργία της Σελήνης από πρόσκρουση στη Γη. Η μία υποστηρίζει πως Γη και Σελήνη παρουσιάζουν ομοιότητες επειδή δημιουργήθηκαν στην ίδια περιοχή την ίδια εποχή. Η δεύτερη υποστηρίζει πως η Σελήνη αποκόπηκε από τη Γη λόγω της υπερβολικά μεγάλης φυγοκέντρου δύναμης, όταν η διάρκεια περιστροφής του πλανήτη μας δεν διαρκούσε 24 ώρες αλλά μόλις 5 με 6 ώρες.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου