Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

"Ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ"

Φορτικά πίεζαν επί της ουσίας ηγέτες οι οποίοι συμμετείχαν στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής της G20 στις Κάννες.

Τι ζητούσαν επιτακτικά;

Να φύγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.

Όλο αυτό έγινε γνωστό δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω συνέντευξής της σε αμερικανικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, στη συνέντευξή της, θέτει δύο προϋποθέσεις για να τα καταφέρει η Ελλάδα.
Η πρώτη είναι η χρηματοδότηση από τους εταίρους της και η δεύτερη αφορά στο κατά πόσο η Ελλάδα θα εστιάσει στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεδρίασε για όγδοη φορά από τον Ιανουάριο και ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ελληνικό ζήτημα.

Όπως γίνεται γνωστό, η συνεδρίαση υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη. Διήρκεσε δύο ολόκληρες ώρες και το λόγο πήραν τα 22 από τα 24 μέλη, κάτι το οποίο θεωρείται γενικά πρωτόγνωρο.

Το Ταμείο βρίσκεται εν αναμονή του PSI, ενώ περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions), αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Στη συνεδρίαση παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες ο Πόλ Τόμσεν, ο οποίος διαβεβαίωσε αφ’ ενός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει και αφ’ ετέρου ότι οι prior actions θα ολοκληρωθούν.

Όπως και να έχει, γίνεται γνωστό ότι η ανησυχία είναι διάχυτη, τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και στην Ευρωζώνη για τις περικοπές τις οποίες έχει υποσχεθεί η Αθήνα.

Ο προβληματισμός έγκειται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση "ίδρωσε" να βρει 325 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να κλείσουν τα κενά του παρόντος προγράμματος, επομένως η εξεύρεση των τριών δισ. που απαιτούνται τον Ιούνιο θα είναι απείρως δυσκολότερο εγχείρημα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου