Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Η ΕΕ ετοιμάζεται: To σενάριο του χάους σε περίπτωση Brexit


H Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει διάφορα σενάρια για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αν η βρετανική κυβέρνηση παραβιάσει την προβλεπόμενη διαδικασία εξόδου απειλούνται συνέπειες, οι οποίες στην ακραία περίπτωση μπορούν να φτάσουν μέχρι την αναστολή της συμμετοχής την στην Ε.Ε., με τεράστιες επιπτώσεις για την βρετανική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζεται λόγω των τελευταίων δημοσκοπήσεων για την έξοδο της Βρετανίας και για χαοτικές καταστάσεις οι οποίες μπορούν ακολουθήσουν μετά το δημοψήφισμα. Κύκλοι των Βρυξελλών εξέφραζαν την Τετάρτη την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί συντεταγμένη διαδικασία σε περίπτωση Brexit, αλλά η Ε.Ε προετοιμάζεται επίσης και για το σενάριο του χάους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας στην περίπτωση αυτή. Τα σχέδια φτάνουν -στην ακραία περίπτωση- μέχρι και την αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε . Για τους Βρετανούς αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις.

Η συντεταγμένη έξοδος προβλέπεται σαφώς από το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της επιθυμίας εξόδου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διαρκούν έως δύο χρόνια. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ρυθμίζουν τη μελλοντική σχέση της αποχωρούσας χώρας με την Ε.Ε., αλλά μόνο τον τρόπο του χωρισμού. Η Βρετανία θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη χωρίς προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί το θέμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. Γι αυτό οι υποστηρικτές του Brexit στην βρετανική κυβέρνηση αναζητούν άλλους δρόμους εξόδου από την Ε.Ε.

Με δυσαρέσκεια έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες το σχέδιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων Κρις Γκρέιλινγκ, το οποίο προβλέπει να τεθεί σταδιακά το ευρωπαϊκό δίκαιο εκτός ισχύος σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.. Ο Γκρέιλινγκ θέλει να καθυστερήσει την προβλεπόμενη (από το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών) ανακοίνωση της εξόδου και να επιδιώξει καταρχάς μια «άτυπη» διαδικασία, όπως είπε στους Financial Times εκπρόσωπός των υποστηρικτών του Brexit. Στόχος είναι έξοδος με ταυτόχρονη σύναψη εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας-Ε.Ε. μέχρι το 2019.

Αυτό έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν, η οποία επιμένει να εκπληρώσει η Μ. Βρετανία τις υποχρεώσεις της μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο. Η Κομισιόν δεν θα παρακολουθήσει απαθώς μια άτακτη έξοδο από την Ε.Ε και έχει ήδη εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για την -μη προβλεπόμενη από τις συνθήκες- αναστολή συμμετοχής στην Ε.Ε.

Ενα σενάριο προβλέπει να κριθεί το δημοψήφισμα ως επίσημη έκφραση επιθυμίας εξόδου από την Ε.Ε. Με την αναστολή δεν θα εφαρμόζονται πλέον για τη Βρετανία οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς όπως είναι λ.χ η απαλλαγή της από τους τελωνειακούς δασμούς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία. Το σενάριο αυτό θεωρείται όμως απίθανο διότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε το ρίσκο σε καμιά περίπτωση, όπως έλεγαν στις Βρυξέλλες, γράφει η βαυαρική εφημερίδα.

Η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αναμένεται στις Βρυξέλλες το αργότερο στις 28 Ιουνίου. Μετά οι αρχηγοί των 27 κρατών μελών θα συνεδριάσουν για την περαιτέρω τακτική τους, εφόσον είναι υπέρ του Brexit.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου