Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Έρχεται το «Texit»:Τεξανοί ζητούν την απόσχιση από τις ΗΠΑ


Μετά το Brexit και το δημοψήφισμα αναφορικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι, ακόμα ένα δημοψήφισα αναφορικά με την παραμονή σε μια ένωση έρχεται. Αυτή τη φορά η από την άλλη άκρη του Ατλανικού και την πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ.

Εκεί ο Ντάνιελ Μίλερ Πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος του Τέξας, το οποίο ευαγγελίζεται την απόσχιση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ελπίζει ότι ένα αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, θα έχει αντίκτυπο από την Αυστρία μέχρι το Όστιν.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναρωτιούνται, « αν ναι στο Brexit, γιατί όχι και σε ένα Texit» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι έχει επαφές με διάφορα στελέχη εκεί στο UKIP, αλλά και στο Συντηρητικό κόμμα.


Ο Μίλερ μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε μια σχετική συνάντηση στο Τέξας έκανε σαφείς, παραλληλισμούς μεταξύ «Brexit» και «Texit», υποστηρίζοντας ότι η σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη ήταν ένας γάμος συμφέροντος μεταξύ αταίριαστων εταίρων που έχει μετατραπεί σε μια θυελλώδη σχέση με αγεφύρωτες διαφορές, που προκύπτουν από ζητήματα κυριαρχίας, μέχρι το που ξοδεύονται τα χρήματα των πολιτών της από μια αναποτελεσματική, κεντρική γραφειοκρατία.

Τα επιχειρήματα του υπέρ του Texit είναι ουσιαστικά ταυτόσημα με εκείνα του Brexit. «Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε στην εξίσωση την Μεγάλη Βρετανία με το Τέξας » και την ΕΕ με τις ΗΠΑ» αναφέρει. «Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε την λέξη Βρυξέλλες με την λέξη Ουάσιγκτον» προσθέτει, «Είναι ακριβώς το ίδιο».


Ο Μίλερ, ένας 42χρονος δικηγόρος, ο οποίος όπως λέει μεγάλωσε σε ένα πολιτικοποιημένο οικογενειακό περιβάλλον είναι απογοητευμένος από τα δεσμά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πάνω στο Τέξας, όπως και αρκετοί ακόμη συντοπίτες του.

Η οργάνωση της οποίας ηγείται υποστηρίζει ότι διαθέτει πάνω από 250.000 μέλη και απαιτεί δημοψήφισμα ώστε να κριθεί το αίτημα απόσχισης της πολιτείας του Τέξας από τις ΗΠΑ.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου