Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Τούρκος ιμάμης διαβάζει το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά


Το είπαν και το έκαναν οι Τούρκοι - Από σήμερα μέχρι και τις 7 Ιουλίου θα διαβάζονται στίχοι από το Κοράνι που θα μεταδίδονται ζωντανά στην τουρκική τηλεόραση


Σε μια κίνηση ιδιαίτερα προκλητική, που σόκαρε τον κόσμο του ορθόδοξου χριστιανισμού προχώρησε η Τουρκία, καθώς, υλοποίησε την εξαγγελία της και μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά, σε τζαμί για όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Κατά τις 29 μέρες που διαρκεί η μεγάλη αυτή μουσουλμανική γιορτή, θα μεταδίδεται ζωντανά από τον χώρο του ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας», το οποίο θα περιλαμβάνει προσευχές και αναγνώσεις του Κορανίου και θα προβάλλεται το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet στις 2.00 τα ξημερώματα, στο πλαίσιο του «sahur» (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας) καθ' όλη τη διάρκεια της ιερής γιορτής των μουσουλμάνων, δηλ. από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου.


Η εκπομπή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Sabah θα περιλαμβάνει προσευχές, αναγνώσεις του Κορανίου αλλά και συζητήσεις με θέμα «την αδελφότητα στο Ισλάμ, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία».  Σε αυτό θα παρευρίσκονται κάθε μέρα διαφορετικοί καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών και ιμάμηδων.


Απούσα η κυβέρνηση

Τον ρόλο του παρατηρητή και σχολιαστή έχει επιλέξει το υπουργείο Εξωτερικών στις διπλές προκλήσεις τόσο των Τούρκων που μετατρέπουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, όσο και των Αλβανών που παραμονή της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα επαναφέρουν θέμα εμπολέμου και τσάμηδων και ενώ τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη επιχείρηση υπαρπαγής περιουσιών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου με την συνεργασία των κυβερνητικών αρχών.

Στην απόφαση των τουρκικών αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς, που τη μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί, όπως σημειώνει η ΝΔ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με διαρροή στην οποία κάνει λόγο για “έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων”. Σύμφωνα με την ίδια διαρροή «Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή”. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ακόμη ότι “Τυχόν τέτοιες ενέργειες είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ η οποία με ανακοίνωση της αρμόδιας συντονίστριας Ντόρας Μπακογιάννη και του τομεάρχη Γιάννη Κεφαλογιάννη αφένος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σοβαρό το ζήτημα και αφετέρου ασκεί κριτική στην υποτονική αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.  Στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της ορθόδοξης εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο. Η απόφαση των τουρκικών αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας". Η ανακοίνωση κλείνει με πυρά κατά του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο καλούν να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια των κύκλων του. “Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της τακτικής δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους”.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου