Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Σκληρή τιμωρία τούρκου καθηγητή που σχολίασε την Άλωση της Πόλης από «μια φυλή βάρβαρων»


H αντίθετη άποψη στην Τουρκία δεν είναι ανεκτή και από αυτό τον κανόνα σίγουρα δεν εξαιρείται η επιστημονική κοινότητα. Τελευταίο θύμα της λογοκρισίας και της τιμωρητικής διάθεσης του κράτους και των θεσμών ήταν ο καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου Adnan Menderes, Erbay Bardakcioglu o οποίος επέκρινε με ανάρτηση στο Twitter την Άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής στις 29 Μαϊου 2016 ανάρτησε στο Twitter «Σήμερα είναι η επέτειος της εισβολής στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενός μεγαλοπρεπούς πολιτισμού, από μια φυλή βάρβαρων και φανατικών».

Μετά την οργισμένη συζήτηση που προκάλεσε η ανάρτησή του στα social media ο καθηγητής διέγραψε το tweet αλλά για την ανάρτησή του διενεργείται πειθαρχική έρευνα με εντολή του Πρύτανη του πανεπιστημίου, Cavit Bircan ο οποίος χαρακτήρισε το σχόλιο του καθηγητή «απαράδεκτο». Μάλιστα έγραψε σχετικά: «Μετά τους ακαδημαϊκούς- λάτρεις της τρομοκρατίας τώρα έχουμε και ακαδημαϊκούς λάτρεις του Βυζαντίου. Τους ενημερώνουμε πως οι γιοί του Όρους Χίρα (το όρος που σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση ο Μωάμεθ έγινε μάρτυρας της πρώτης αποκάλυψης από τον Αλλάχ) σίγουρα θα νικήσουν για μια ακόμη φορά τους γιους του Ολύμπου».

Της τοποθέτησης αυτής του πρύτανη ακολούθησαν και άλλα δημόσια σχόλια - επικριτικά έως και οργισμένα - κατά του Bardakcioglu o οποίος όχι μόνο έχει ουσιαστικά χάσει τη δουλειά αλλά αναγκάστηκε να απολογηθεί και να ανασκευάσει. «Ήταν μια άσχημη και λάθος έκφραση που δεν απηχούσε τις απόψεις μου...Ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους, απολογούμαι σε όλους τους ανθρώπους τις αξίες των οποίων προσέβαλα».

Ουσιαστικά, όπως σχολιάζει και συντάκτης σχετικού δημοσιεύματος στο Gatestone Institute, «ο καθηγητής δυστυχώς αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη επειδή είπε την αλήθεια» ενώ ακολουθεί μια εκτενής αναφορά με ιστορικές παραπομπές και δηλώσεις ιστορικών σχετικά με την βάρβαρη Άλωση της Κωνσταντινούπολης, την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 αλλά και το πογκρόμ κατά των χριστιανών της Κωνσταντινούπολης το 1955.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου