Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Brexit: Η «εκδίκηση» του χαμένου Grexit


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Από το 2010 η Ελλάδα είχε σχεδόν ξαφνικά ανακηρυχτεί σαν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, χωρίς ποτέ ο λαός της να καταλάβει τι συμβαίνει και γιατί η ελληνική πολιτική ηγεσία ξεπουλούσε την χώρα σε ένα κατεστημένο της Ευρώπης που μόνο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν εργάζονταν.

Από το 2010 ο ελληνικός λαός είχε χαρακτηριστεί σαν ο μεγαλύτερος διεθνώς μπαταξής, ενώ όλοι του κουνούσαν απειλητικά το δάχτυλο ότι θα καταντήσει να ζητιανεύει για ένα κομμάτι ψωμί στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Οι δόσεις των μνημονίων είχαν γίνει οι δόσεις του ναρκομανή που αναζητά απεγνώσμενα το ναρκωτικό του για να μπορέσει όχι να επιζήσει, αλλά να αυτοκτονήσει πιο καλυτέρα. Αντί για Grexit από το 2010 που θα έφερνε την διέξοδο, είχαμε Gremain, με όλες τις ολέθριες συνέπειες της αυτοκτονίας του λαού που συνεχίζονταν μέχρι σήμερα.

Αντί η χώρα να είχε σταθεί στα πόδια της όταν ξέσπασε η κρίση και να αναζητήσει εναλλακτική λύση για ένα εθνικό νόμισμα που θα την επέτρεπε να ορθοποδήσει οικονομικά και να ασκήσει ανεξάρτητη προς το συμφέρον του ελληνικού λαού πολιτική, αλυσοδένονταν όλο και περισσότερο σε μια Ευρώπη όπου η γερμανική μανία την κατέτρωγε με φοβερή ασυνειδησία.

Αλλά η ελληνική κρίση σταδιακά γίνονταν όλο και πιο πολύ ευρωπαϊκή κρίση, καθώς η Γερμανία δεν θα μπορούσε να αρκεστεί μόνον στην Ελλάδα και η πολιτική της να κατατρώει τους λαούς υπέρ τραπεζών και στενών οικονομικών συμφερόντων, απλώνονταν σε όλη την ήπειρο με αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Οι Γερμανοί πότε δεν κατάλαβαν ότι εκτός από την φασιστική πειθαρχία σε ένα σύστημα που θα πρέπει να δουλεύει σαν ρομπότ, υπάρχει και το ανθρώπινο στοιχείο. Αυτό το λάθος το πλήρωσαν σε δυο παγκοσμίους πολέμους και τώρα διαγράφεται και μια καινούρια αποτυχία τους που θα έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Το Grexit δεν έγινε ποτέ. Ο ελληνικός λαός βούλιαξε στην μνημονιακή κατοχή αλλά η θυσία του, όπως φαίνεται σήμερα έχει το πρώτο ηχηρό αποτέλεσμα σε αυτό το ευρωπαϊκό «τέρας» :

Είναι το Brexit, το μεγαλύτερο χαστούκι στην γερμανική αλαζονεία που οδηγεί ξανά την Ευρώπη στη ολοκληρωτική καταστροφή.



ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου