Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

CIA: Η απόρρητη έκθεση για την 11/9 απαλλάσσει τη Σαουδική Αραβία


Ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε ότι αναμένει πως οι 28 απόρρητες σελίδες της έκθεσης του αμερικανικού Κογκρέσου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 θα δοθούν στη δημοσιότητα και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα απαλλάξουν τη Σαουδική Αραβία από κάθε ευθύνη γι' αυτές. «Νομίζω ότι οι 28 σελίδες θα δοθούν στη δημοσιότητα, υποστηρίζω τη δημοσιοποίησή τους κι όλοι θα δουν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η Σαουδαραβική κυβέρνηση δεν είχε καμιά σχέση» με τις επιθέσεις, είπε ο Μπρέναν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στον σαουδαραβικό τηλεοπτικό σταθμό αλ Αραμπίγια.

Το τμήμα της έκθεσης που είχε διαβαθμιστεί βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης για το εάν Αμερικανοί πολίτες πρέπει ή όχι να είναι σε θέση να ασκήσουν αγωγές εναντίον της Σαουδικής Αραβίας —ενός μείζονος σημασίας συμμάχου της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή— αξιώνοντας να τους καταβληθούν αποζημιώσεις. Η Γερουσία ενέκρινε την 17η Μαΐου ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να επιτρέψει σε οικογένειες θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να ασκήσουν αγωγές.

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε αμέσως ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο αυτό.

Το Ριάντ διαψεύδει ότι παρείχε οποιαδήποτε υποστήριξη στους 19 αεροπειρατές —στην πλειονότητά τους ήταν Σαουδάραβες υπήκοοι— οι οποίοι σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά της για το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία. Στην περίπτωση που το κείμενο αυτό γίνει νόμος στις ΗΠΑ, το Ριάντ απείλησε ότι θα εκποιήσει αμερικανικά αξιόγραφα και άλλους αμερικανικών συμφερόντων πόρους που διαθέτει, συνολικής εκτιμώμενης αξίας τουλάχιστον 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου