Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ο Πάγκαλος έπειτα από 20 χρόνια αποκαλύπτει το ρόλο των Αμερικανών στα Ίμια


Σε σημαντικές αποκαλύψεις για την ελληνοτουρκική κρίση των Ιμίων προχώρησε το βράδυ ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να σταματήσουν τυχόν πολεμική σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών ακόμη και με μπλοκάρισμα όλων των συστημάτων και της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, αρκετά χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του εκμυστηρεύτηκε μια μυστική επιχείρηση που είχε μπει σε ισχύ εκείνα τα κρίσιμα 24ωρα.

Ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε τον διάλογο μεταξύ των δύο αντρών όπου ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ του αποκάλυψε ότι πλοία των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις κινήσεις των πλοίων της Τουρκίας και της Ελλάδας και ήταν εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά μηχανήματα με τα οποία είχαν διαλύσει τον ηλεκτρονικό ορίζοντα. Δηλαδή, μόλις μια από τις δύο χώρες αποφάσιζε να εκτοξεύσει πυραύλους θα πήγαιναν όλοι στη θάλασσα, όπως ανέφερε ο Θ. Πάγκαλος. Δηλαδή τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που έπλεαν τον Ιανουάριο του 1996 στην περιοχή των Ιμίων ήταν έτοιμα να μπλοκάρουν ηλεκτρονικά τα οπλικά συστήματα των δύο πλευρών για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ακόμη ότι εκλήθη να κάνει διπλωματία με ανύπαρκτο στόλο. «Η δύναμη των Τούρκων ήταν σαφώς υπέρτερη. Υπήρχε συντριπτική υπεροχή της Τουρκίας εάν γινόταν το μπραφ θα κλαίγανε μανούλες από την πλευρά μας» είπε με έμφαση.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου