Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Αγ. Σοφία: Επιμένουν οι Τούρκοι και απαντούν με σκληρή ανακοίνωση στην Ελλάδα


Απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην ανακοίνωση της Ελλάδας, μετά την ανάγνωση του κορανίου μέσα στην Αγ. Σοφία. Κάνει "έκκληση για σωφροσύνη" και κατηγορεί τη χώρα μας για τη μη κατασκευή τεμένους στην Αθήνα


«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τη ζωντανή εκπομπή που μεταδίδει η τουρκική κρατική τηλεόραση από την περασμένη Δευτέρα, πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, από την Αγία Σοφία, όπου διαβάζεται και το κοράνι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται: «Καλούμε σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Σχετικά με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, να αναγνωστεί το Κοράνι εντός της Αγίας Σοφίας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό η βουλευτής της ΝΔ και συντονίστρια Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου