Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Πρόγραμμα «πρόγνωσης προσωπικότητας» για τον εντοπισμό κακοποιών


Προβληματισμούς σχετικά με το πόσο παρεμβατική μπορεί να γίνει η τεχνολογία όσον αφορά στην καθημερινή ζωή και τα δικαιώματα των πολιτών εγείρει αναπόφευκτα το Faception – πρόγραμμα «πρόγνωσης προσωπικότητας» (personality prediction) από ισραηλινή εταιρεία.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το πρόγραμμα μπορεί να απομονώνει τάσεις χαρακτήρων σε πρόσωπα που «πιάνονται» σε φωτογραφίες ή βίντεο.

Όπως λέγεται, το πρόγραμμα μπορεί να ξεχωρίσει περίπου 20 διαφορετικές ομάδες προσωπικοτήτων, από πρωταθλητές παίκτες του πόκερ (γνωστοί για τον έλεγχο που μπορούν να ασκούν στα πρόσωπά τους) μέχρι υπόπτους για εγκλήματα.

Σύμφωνα με τον Σάι Γκιλμπόα, διευθύνοντα σύμβουλο της Faception, είναι δυνατή η ταυτοποίηση με υψηλή ακρίβεια των «συστατικών» προσωπικότητας, συμπεριφοράς κλπ, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργείται ένα προφίλ- και το ίδιο μπορεί να γίνει και σε ένα πλήθος ατόμων. «Ας πούμε ότι σε μια πύλη επιβίβασης υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν δυνάμει να είναι τρομοκράτες ή βίαιο κοινό, οπότε αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη δημόσια ασφάλεια».

Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος, πέραν του ότι με κάποιον τρόπο συλλέγει/ συνδέει γενετικές πληροφορίες από/με εκφράσεις προσώπου. Παρόλα αυτά, η Faception επιμένει πως δεν ενδιαφέρεται να διατηρεί αποθηκευμένα τα δεδομένα που συλλέγονται, και ότι δεν προκύπτουν φυλετικές διακρίσεις.

Ωστόσο, ειδικοί του χώρου της αντιτρομοκρατίας υποστηρίζουν ότι η εταιρεία πρέπει να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας του προγράμματός της (είναι στο 86%) για να είναι χρήσιμο σε αεροδρόμια- ενώ αναμένονται αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων του πολίτη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου