Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Πόσους πλανήτες έχει τελικά το ηλιακό μας σύστημα;


Νέα μελέτη κάνει λόγο για πιθανή την ύπαρξη 11 πλανητών!



Την στιγμή που οι επιστήμονες αναζητούν στο ηλιακό μας σύστημα τον μυστηριώδη πλανήτη X, η ύπαρξη του οποίου έχει προταθεί από επιστήμονες και υποδεικνύεται από πρόσφατες μελέτες, διεθνής ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν πιθανώς και άλλοι άγνωστοι πλανήτες.



Οι τροχιές

Βρετανοί και Ισπανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανή όχι μόνο την ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά και ενός δέκατου, ενώ δεν αποκλείουν να υπάρχει και ενδέκατος.  Οι εκτιμήσεις αυτές, προς το παρόν, βασίζονται σε υπολογιστικά μοντέλα που προσπαθούν να εξηγήσουν ορισμένες αστάθειες στις τροχιές των γνωστών νάνων πλανητών και τις αποδίδουν στις βαρυτικές επιρροές άγνωστων έως τώρα πλανητών. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».

Η ύπαρξη ενός πλανήτη που βρίσκεται πέρα από τον Ποσειδώνα, προτάθηκε από τους αστρονόμους Κονσταντίν Μπατίγκιν και Μάικ Μπράουν του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Caltech), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο ίχνος του. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, αν όντως υπάρχει ο ένατος πλανήτης, είναι δεκαπλάσιος από τη Γη και χρειάζεται 10.000 έως 20.000 χρόνια για να μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου