Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Πρωτοφανείς καύσωνες «θα γίνουν ο κανόνας τις επόμενες δεκαετίες»


Ζεσταίνεστε ήδη; Ετοιμαστείτε για κάτι πολύ χειρότερο: αν η ανθρωπότητα αποτύχει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα καλοκαίρια της δεκαετίας του 2060 θα είναι θερμότερα κι από τους χειρότερους καύσωνες που έχουν καταγραφεί ως σήμερα, προειδοποιεί το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας.

Αν η παγκόσμια θέρμανση δεν ανακοπεί, οποιοδήποτε καλοκαίρι την περίοδο 2061-2080 θα έχει 80% πιθανότητα να είναι θερμότερο από το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, καταλήγει η μελέτη.

Αν όμως μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η πιθανότητα αυτή μπορεί να πέσει στο 41% ως παγκόσμιος μέσος όρος.

Η εκτίμηση αφορά όλες τις χερσαίες περιοχές του πλανήτη με εξαίρεση την Ανταρκτική, η οποία δεν συμπεριελήφθη στους υπολογισμούς.

Η μελέτη, διαθέσιμη οnline, θα δημοσιευτεί σε ειδικό τεύχος της επιθεώρησης Climatic Change, αφιερωμένο στην ποσοτικοποίηση του οφέλους από τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ιδρύματα Επιστήμης των ΗΠΑ και της Ελβετίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπερυπολογιστή για να προσομοιώσουν τα μελλοντικά καλοκαίρια σε δύο βασικά σενάρια, ένα στο οποίο οι εκπομπές μειώνονται και ένα δεύτερο στο οποίο οι εκπομπές ακολουθούν τις τρέχουσες τάσεις.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες για το διάστημα 1920-2014. Επιπλέον, οι ερευνητές προσομοίωσαν τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες για το ίδιο διάστημα προκειμένου να έχουν καλύτερη εικόνα για τις μέγιστες φυσικές διακυμάνσεις.

«Το αποτέλεσμα είναι μια πιο πλήρης και αξιόπιστη εικόνα για το τι πρέπει να θεωρηθεί φυσική ποικιλότητα και τι μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή» εξηγεί ο Φλάβιο Λένερ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Το θετικό είναι ότι η μείωση των εκπομπών μπορεί να μειώσει δραστικά την πιθανότητα συνεχόμενων καλοκαιριών με ακραίους καύσωνες, τουλάχιστον για μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Για άλλες περιοχές, όμως, η εκτίμηση είναι μάλλον δυσοίωνη: σε ορισμένες περιοχές, όπως το μεγαλύτερο μέρος των τροπικών και η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, η πιθανότητα να γίνουν ο κανόνας τα ακραία καλοκαίρια θα υπερβαίνει το 90% ακόμα κι αν οι εκπομπές μειωθούν.

Για εκατομμύρια ανθρώπους, η ευκαιρία για δροσιά φαίνεται πως έχει ήδη χαθεί.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου