Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Νόσος τρελών αγελάδων: Φορέας 1 στους 2.000 Βρετανούς


Υγειονομική βόμβα για τη Βρετανία, εξακολουθεί να αποτελεί η νόσος των τρελών αγελάδων, μετά τη μελέτη που δημοσιεύει η έγκριτη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), σύμφωνα με την οποία ένας Βρετανός στους 2.000 κατά προσέγγιση φέρεται να είναι φορέας του παράγοντα prion, που θεωρείται υπεύθυνος για την μορφή της νόσου των τρελών αγελάδων η οποία προσβάλλει τους ανθρώπους.

Ωστόσο, δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσοι από τους φορείς της ανώμαλης πρωτεΐνης prion θα αναπτύξουν κάποια στιγμή την ανίατη εκφυλιστική νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η εργασία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί το πιο σταθερό μέτρο της συχνότητας της λοίμωξης από τον παράγοντα της παραλλαγής της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ (vCJD), την ανθρώπινη μορφή της νόσου των βοοειδών που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία μέσω της μολυσμένης τροφής από άρρωστα ζώα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στη Βρετανία καταγράφηκαν 177 θανατηφόρα κρούσματα της VCJD και ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με τα εκατομμύρια των Βρετανών που έχουν εκτεθεί σε αυτή την ανώμαλη πρωτεΐνη prion (PrP).

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, ο Σεμπάστιαν Μπράντνερ στο Λονδίνο και οι συνεργάτες του εξέτασαν τουλάχιστον 32.000 αποφύσεις που ελήφθησαν από ασθενείς όλων των ηλικιών την χρονική περίοδο 2000-2012 από 41 νοσοκομεία της χώρας.

Συνολικά 16 δείγματα βρέθηκαν θετικά στην ανώμαλη πρωτεΐνη prion. Ένας αριθμός βάσει του οποίου οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι ένα άτομο στα 2.000 κατά τα φαινόμενα είναι φορέας του παράγοντα αυτού στη Βρετανία.

Η μελέτη αυτή διεξήχθη χωρίς να δημοσιοποιηθεί η ταυτότητα των εθελοντών που μετείχαν στην έρευνα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου