Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Το λόμπι της καπνοβιομηχανίας σαμποτάρει την αντικαπνιστική Ε.Ε.κστρατεία


Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν σήμερα νέο νομοθετικό πλαίσιο, βάσει σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την τροποποίηση της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τα προϊόντα καπνού, ωστόσο το λόμπι της καπνοβιομηχανίας διεξάγει εδώ και μήνες εντατική καμπάνια με στόχο να αδειάσει το νομοσχέδιο από κάθε ουσιώδες περιεχόμενο.

Στόχος της πρότασης είναι η μείωση κατά 2% του αριθμού των καπνιστών στην ΕΕ σε διάστημα πέντε ετών και να καταστεί λιγότερο ελκυστική η κατανάλωση προϊόντων καπνού, κυρίως από τους νέους. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν επίσης ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν και θα διατίθεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Το αρχικό κείμενο προβλέπει την απαγόρευση των αρωματισμένων και των "σλιμ" τσιγάρων και την τοποθέτηση προειδοποιητικών επιγραφών στο 75% των δύο επιφανειών των πακέτων.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί νωρίς το απόγευμα παραμένει αβέβαιο. Το λόμπι της καπνοβιομηχανίας διεξάγει εδώ και μήνες εντατική καμπάνια με στόχο να αδειάσει το νομοσχέδιο από κάθε ουσιώδες περιεχόμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, μόνο η Philip Morris έχει επενδύσει 1,4 εκατ. ευρώ για να πείσει τους ευρωβουλευτές για την απάλειψη των υποχρεωτικού χαρακτήρα πλευρών του σχεδίου της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Περί τις 176 τροπολογίες έχουν κατατεθεί στο κείμενο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Την περασμένη Παρασκευή, οι υπουργοί Υγείας των 16 από τις 28 χώρες της ΕΕ απηύθυναν έκκληση για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης του νομοθετικού πλαισίου. Το κείμενο θα έπρεπε να έχει συζητηθεί από το Σεπτέμβριο, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε για ένα μήνα, κατόπιν αιτήματος των συντηρητικών, των φιλελεύθερων και των ευρωσκεπτικιστών.

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο δεν αποτελεί παρά ένα βήμα στην πολύπλοκη διαδικασία θέσπισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Εάν εγκριθεί σήμερα από τους ευρωβουλευτές, το κείμενο θα τεθεί προς έγκριση στις 28 ευρωπαϊκές χώρες. Σε κάθε περίπτωση η αντικαπνιστική ευρωπαϊκή οδηγία δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το 2017.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου