Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Όπλα ηλεκτροσόκ στην τουρκική αστυνομία


H τουρκική αστυνομία προμηθεύεται όπλα ηλεκτροσόκ για την καταστολή διαδηλώσεων αντί της χρήσης δακρυγόνων ή άλλων μέσων. Ήδη η Γενική Διέυθυνση της Αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη προμηθεύτηκε 20 όπλα ηλεκτροσόκ και αναμένονται νέες παραλαβές τους επόμενους μήνες.

Βασικό χαρακτηριστικό του όπλου ηλεκτροσόκ είναι πως έχει εμβέλεια 7 μέτρων και σύμφωνα με τους τούρκους αστυνομικούς μπορεί και σοκάρει και ακινητοποιεί τον στόχο για 10 δευτερόλεπτα χωρίς να έχει καμία αρνητική επίπτωση στους καρδιοπαθείς.
   

Οι 54 αστυνομικοί που θα χρησιμοποιήσουν αρχικά τα όπλα αυτά πέρασαν από μια ειδική εκπαίδευση τριων ημερών. Για την αποφυγή της κατάχρησης του ηλεκτροσόκ στα όπλα έχει τοποθετηθεί και μια μικρή κάμερα που θα καταγράφει όλη τη δράση των αστυνομικών.
   
Πάντως οι αρμόδιοι τονίζουν πως σε περίπτωση που το όπλο ηλεκτροσόκ χρησιμοποιεί τρεις φορές στο ίδιο άτομο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Βασικός στόχος χρήσης του όπλου είναι η χρήση του σε περιπτώσεις αντιμετώπισης βίαιων περιστατικών, επιθέσεων εναντίον αστυνομικών ακόμη και σε απόπειρες αυτοκτονιών.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου