Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Όταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ενέκρινε τη χρήση χημικών όπλων


Τι αναφέρει στο βιβλίο του ένας ιστορικός



Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έδωσε την άδειά του για να γίνει χρήση των «πιο καταστροφικών χημικών όπλων που είχαν επινοηθεί ποτέ» κατά των ρώσων μπολσεβίκων στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, υποστηρίζει ένας ιστορικός, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.

Ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Russian Roulette», Giles Milton, μίλησε στην εφημερίδα πριν την εμφάνισή του στο φεστιβάλ βιβλίου του Wigtown.

«Ο Τσώρτσιλ που εκείνη την εποχή ήταν υπουργός Εξωτερικών ήθελε να παίξει σκληρό παιχνίδι με τους μπολσεβίκους στη Ρωσία, και να στηρίξει τον αγώνα του Λευκού Στρατού κατά του Κόκκινου Στρατού, όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε. Οι Βρετανοί είχαν αναπτύξει ένα μυστικό χημικό όπλο, το οποίο αποκαλούσαν «M Device». Κατασκευάστηκε στα εργαστήρια Porton στο Wiltshire και περιγράφεται ως το πιο καταστροφικό από τα χημικά όπλα που είχαν επινοηθεί ποτέ. Είχε εφευρεθεί, όμως δεν είχε χρησιμοποιηθεί» είπε ο ίδιος.

«Ο Τσώρτσιλ σκέφτηκε να το χρησιμοποιήσει κατά των ρώσων μπολσεβίκων. Έτσι, 50.000 κομμάτια φορτώθηκαν σε αεροσκάφη και αφέθηκαν επάνω από τοποθεσίες του Κόκκινου Στρατού και χωριά της βόρειας Ρωσίας που ήταν υπό τον έλεγχό τους, το διάστημα ανάμεσα στον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 1918» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι ο Τσώρτσιλ ήθελε να το χρησιμοποιήσει και εναντίον της Βόρειας Ινδίας. Μάλιστα υπάρχει σημείωμά του που αναφέρει το εξής: «Είναι μεγάλος μπελάς, ας τούς ρίξουμε αέρια. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί έχουμε τόση δυσκολία γύρω από το θέμα με τα δηλητηριώδη αέρια».

Ο συγγραφέας εξήγησε ότι άρχισε την έρευνά του για το καινούριο του αυτό βιβλίο, όταν ανακάλυψε ένα ελάχιστα γνωστό έγγραφο στα Εθνικά Αρχεία, που είχαν συντάξει βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι είχαν σταλεί στη Ρωσία για να καταγράψουν τις επιδράσεις του M Device στους μπολσεβίκους. «Όποιος το αναπνεύσει αρχίζει να κάνει εμετό με αίμα και χάνει τις αισθήσεις του».

«Οι Βρετανοί, που δε θέλουν να ακούγεται η ιστορία αυτή, ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξαν πολλοί νεκροί, όμως από τη ρωσική πλευρά υπάρχουν αναφορές ότι ένας στρατιώτης είχε δηλώσει ότι και οι 50 σύντροφοί του είχαν πεθάνει. Δε μπορεί κανείς να ξέρει τον ακριβή αριθμό, όμως είχαν ρίξει χιλιάδες χημικά επάνω από διάφορα χωριά» είπε ακόμη.
Χάρη στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε, ωστόσο, το M Device δεν ήταν τόσο καταστροφικό όσο ήλπιζε αρχικά ο Τσώρτσιλ και μιας και δεν ήταν ιδιαίτερα ασφαλές να επιστέψουν με αυτά στην πατρίδα, χιλιάδες ρίχτηκαν στη θάλασσα βορειοδυτικά των ακτών της Ρωσίας.

«Μπορεί να ήταν μία από τις πιο ιστορικές προσωπικότητες της Μ. Βρετανίας, όμως υπάρχουν πολλές πλευρές του χαρακτήρα του. Ήταν ένας άνθρωπος που υποστήριξε τη χρήση χημικών όπλων» κατέληξε ο συγγραφέας.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου