Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Το αλάτι καταστρέφει τα οστά μας


Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στο The Endocrine Society's Annual Meeting μια δίαιτα υψηλή σε αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ανεξάρτητα από την οστική πυκνότητά τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου είχαν πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μη σπονδυλικών καταγμάτων ή καταγμάτων σε οποιοδήποτε άλλο σημείο πέραν της σπονδυλικής στήλης. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης φάνηκε να ισχύουν και μετά από διορθώσεις για πολλά άλλα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παρούσα συσχέτιση.

Πρόσθετα ερευνητικά δεδομένα έχουν αποδείξει τη θετική συσχέτιση της κατανάλωσης μιας δίαιτας υψηλής σε αλάτι με την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Γενικότερα, το αλάτι φαίνεται να επάγει τη διαδικασία αποδόμησης του οστού και να μειώνει την περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία. Οι περισσότεροι καταναλώνουν περισσότερο νάτριο από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2.300 mg, που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1 κουταλάκι αλατιού την ημέρα.

Η σύσταση για μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι είναι απαραίτητη στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιούς διατροφής. Τα άτομα θα πρέπει να εκπαιδεύονται από μικρά στο να ακολουθούν μια δίαιτα μέσης περιεκτικότητας σε αλάτι και να αποφεύγουν την υπέρμετρη χρήση του, καθώς κατά τη μετέπειτα ζωή είναι σημαντική η υιοθέτηση μιας χαμηλής σε νάτριο δίαιτας για να αποφευχθούν προβλήματα που συνοδεύουν την ηλικία όπως η οστεοπόρωση και τα κατάγματα.


Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου