Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Αποδείξεις νέου τύπου: Έως και 40% το τελικό όφελος


Νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων θα ισχύσει με την είσοδο του νέου έτους.

Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες πλαστικό χρήμα, θα εξασφαλίζουν «γενναία» μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40%.

Οι συναλλαγές, για να δίνουν «μπόνους», θα πρέπει να γίνονται με πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες αλλά και με φοροκάρτα ή «κάρτα αποδείξεων» όπως την έχει ονομάσει το υπουργείο.

Σε πρώτη φάση το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ για γιατρούς, νοσοκομεία, κλινικές και δικηγόρους και υπολογίζεται πως η συνολική πρόσθετη ωφέλεια για τους φορολογουμένους θα κυμανθεί μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως για παράδειγμα υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές και άλλοι.

Με τη μεγάλη έκπτωση φόρου στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν επίσης στη διάδοση της "φοροκάρτας" αλλά και στην προμήθεια εκ μέρους των επαγγελματιών ειδικών μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS). Οι επαγγελματίες που δεν θα έχουν POS με το νέο σύστημα θα πρέπει να δηλώνουν κάθε μέρα σε ειδική εφαρμογή του TAXIS τα στοιχεία του πελάτη τους όπως ΑΦΜ, αξία συναλλαγών, αριθμός φοροκάρτας.

Με το νέο μοντέλο οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να συλλέγουν για παράδειγμα αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2014 και απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40% είναι οι συναλλαγές να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα δηλαδή πιστωτική κάρτα, χρεωστική ή κάρτα αποδείξεων.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου