Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

46 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε


Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στη Βολιβία από τη CIA στις 9 Οκτώβρη του 1967 (είχε την προηγούμενη μέρα τραυματιστεί μετά από σκληρή μάχη στην περιοχή Λα Ιγιέρα και αιχμαλωτιστεί πριν εκτελεστεί εν ψυχρώ). Ηταν 39 χρόνων. Ο Αργεντινός γιατρός, ήταν από τους πρώτους αντάρτες στον επαναστατικό αγώνα του κουβανέζικου λαού, απελευθερωτής της Σάντα Κλάρα, όπου βρίσκεται και το μνημείο του. Διετέλεσε υπουργός στη σοσιαλιστική Κούβα. Στη συνέχεια, βρέθηκε ξανά στο αντάρτικο και στον επαναστατικό αγώνα δίπλα σε άλλους λαούς.

Ο Τσε αφιέρωσε τη ζωή του για να ζήσουν οι λαοί σε έναν καλύτερο κόσμο, για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Αφιέρωσε τη ζωή του, για να πάρει ο λαός τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο που παράγει και την εξουσία στα χέρια του. Ηγήθηκε στην προσπάθεια για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κούβα και για την ικανοποίηση των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Χτες σε όλη την Κούβα έγιναν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου