Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ δυτικά της Κρήτης - Τον ένιωσε και η Αθήνα - Έρχεται Μέγα-Σεισμός;


Πολύ ισχυρός σεισμός 6,2R σημειώθηκε στην Κρήτη στις 16:11 σε υποθαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και η ανησυχία για "μέγα-σεισμό" στον ελλαδικό χώρο πλέον έχει φτάσει στο αποκορύφωμα (τα τηλεοπτικά σποτάκια που προετοιμάζουν τον κόσμο για τον μεγάλο σεισμό συγκρίνονται πλέον σε πυκνότητα μόνο με τις ειδήσεις για την "εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή")...

Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 50 χλμ. δυτικά του Πλατάνου Χανίων και το εστιακό του βάθος στα 12 χλμ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους αναμένεται να σημειωθεί μετασεισμική ακολουθία.

Η σεισμική δόνηση ήταν μεγάλης διάρκειας και έγινε αισθητή ακόμη και στην Αθήνα. Η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη, ενώ λίγο μετά τον μεγάλο σεισμό ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί: 2,8 Ρίχτερ στις 16:29 και στις 16:40 και 3,1 Ρίχτερ στις 16:33.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε ότι "είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα και ότι πρέπει οπωσδήποτε να δούμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε αν θα ακολουθήσουν ισχυρότεροι σεισμοί ή μετασεισμοί".

Σε σημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα ««Le Monde» με τίτλο: «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe» («Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη») αναφέρθηκε πριν από ελάχιστες ημέρες στον υψηλή πιθανότητα πρόκλησης "μέγα-σεισμού"

Το επιστημονικό άρθρο παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Σε αυτές τις περιοχές δεν αποκλείεται να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

Η Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου.

Ο διακεκριμένος σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας σχολίασε το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας μιλώντας για το σχετικό δημοσίευμα είχε πει: "Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε".




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου