Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η επανεκκίνηση του μεγάλου επιταχυντή του CERN


Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια παύσης


Οι πρώτες δέσμες σωματιδίων θα κυκλοφορήσουν στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) μέσα στο Σαββατοκύριακο, το αργότερο τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε επισήμως το CERN.

Μετά τη διακοπή λειτουργίας του για δύο χρόνια, ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο είναι και πάλι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία. Οι επιστήμονες ολοκληρώνουν πλέον τις τελευταίες δοκιμές, αφού επιδιόρθωσαν κάποια τεχνικά προβλήματα που καθυστερούσαν την επανέναρξη του επιταχυντή.

«Είμαστε σίγουροι, ότι η επανεκκίνηση του επιταχυντή θα επιτευχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι όλες οι δοκιμές που έγιναν ως τώρα, ήσαν επιτυχείς», δήλωσε ο Φρέντερικ Μπόρντρι, διευθυντής Επιταχυντών και Τεχνολογίας του CERN.

Όταν ο LHC τεθεί σε λειτουργία, αρχικά η κυκλοφορία των δεσμών των σωματιδίων και προς τις δύο κατευθύνσεις του LHC, μέσα στο υπόγειο τούνελ κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, θα γίνει με χαμηλή ενέργεια εκτόξευσης 450 GeV. Οι κανονικές συγκρούσεις σωματιδίων με την μεγαλύτερη ενέργεια των 13 TeV θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου