Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Οι πιθανότητες των ακραίων πλημμυρών αυξήθηκαν κατά 43% λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη


Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές και εκτεταμένες πλημμύρες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Καθώς τα επίπεδα των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται, ανεβαίνουν παράλληλα οι πιθανότητες των ακραίων πλημμυρών, αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα, οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξήσει τις πιθανότητες των ακραίων πλημμυρών κατά 43 τοις εκατό, λένε οι επιστήμονες, καθώς ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες συγκρατούν μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας που οδηγεί με τη σειρά της σε μεγαλύτερες νεροποντές.

«Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τη συχνότητα ακραίων φαινομένων αναλογικά από μία φορά στα εκατό χρόνια στη μία φορά στα 70 χρόνια», δήλωσε η Φριντερίκε Ότο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συνεπικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε επίσης συνεισφορές από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι διέθεσαν τον ελεύθερο χρόνο επεξεργασίας στους υπολογιστές τους ώστε να εκτελέσουν πάνω από 130.000 προσομοιώσεις που υπολογίζουν πώς θα ήταν ο καιρός με και δίχως ανθρώπινη παρέμβαση στο κλίμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν με σαφήνεια πως η αύξηση στην ποσότητα των βροχοπτώσεων οφείλεται σε αύξηση της υγρασίας, η οποία είναι συνέπεια της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι οι πρόσφατες πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο του 2014, αποτελούν άλλη μία απόδειξη της επιδείνωσης των προβλημάτων από τις πλημμύρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία οφείλονται επίσης σε έργα αποστράγγισης, οδοφράγματα και στις κατασκευές γύρω από μεγάλα ποτάμια.

«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι με την κλιματική αλλαγή το πρόβλημα των πλημμυρών δεν πρόκειται να φύγει για αρκετό καιρό. Ως κοινωνία θα πρέπει να προβληματιστούμε για το θέμα της ευπάθειας και της έκθεσής μας στις πλημμύρες», δήλωσε η Ότο.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου