Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Είναι ο ιός Zika η νέα παγκόσμια απειλή;


H παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της υπενθυμίζοντας την καθυστέρηση λήψης μέτρων κατά του ΕΜΠΟΛΑ που στοίχισε τη ζωή πολλών ανθρώπων στην Αφρική


Για «πιθανότητα εξάπλωσης του ιού  Zika σε παγκόσμιο επίπεδο» κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ αναμένεται απόφαση της επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων σχετικά με το εάν ο ιός, συνιστά απειλή  για τη παγκόσμια δημόσια υγεία.

Μέχρι στιγμής αναφορές ταξιδιωτών μολυσμένων από τον ιό έχουν αναφερθεί σε 20 χώρες, μεταξύ των οποίων στην Ευρώπη, η  Γαλλία και η  Δανία. Στην Ελλάδα το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε στην έκδοση οδηγιών για την προστασία των ταξιδιωτών από τον ιό. Ο ΠΟΥ θέτει τον ιό Ζίκα στην ίδια κατηγορία ανησυχίας με τον Έμπολα ενώ η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Margaret Chan αποκάλεσε τον Ζίκα ασυνήθιστο γεγονός που χρειάζεται συντονισμένη ανταπόκριση και η αντιμετώπισή του αποτελεί παγκόσμια υγειονομική ανάγκη.

Ο ιός Zika, που έχει πάρει το όνομα του από δάσος της Ουγκάντας, εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 1947 και μεταδίδεται από το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes aegypti (Κουνούπι Τίγρης). Ο ιός συνδέεται με  περιστατικά μικροκεφαλίας και άλλων νευρολογικών ανωμαλιών σε μωρά που γέννηθηκαν από μητέρες μολυσμένες από τον ιό. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για κρούσματα που θα φτάσουν τα 3 έως 4 εκατομμύρια.Αν και μέχρι στιγμής ο ιός θεωρείται ότι μεταδίδεται μόνο από τα κουνούπια  έχουν δημιουργηθεί υπόνοιες για μετάδοση του ιού δια της σεξουαλικής επαφής αφού έχει ανιχνευθεί και σε ανθρώπινο σπέρμα.Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού ενώ στα περισσότερα κρούσματα τα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης είναι ελαφρά ή δεν υπάρχουν καθόλου. Να σημειωθεί ότι 8 στα δύο κρουσματα δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ενώ αφού δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία ως μέσο αντιμετώπισης της λοίμωξης συνίσταται η ξεκούραση και η καλή διατροφή.

H παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πάντως εκφράζει την ανησυχία της υπενθυμίζοντας την καθυστέρηση λήψης μέτρων κατά του ΕΜΠΟΛΑ που στοίχισε τη ζωή πολλών ανθρώπων στην Αφρική.

Η Αγγλία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, θα χρησιμοποιεί έως προληπτικό μέτρο κατά του ιού τον ψεκασμό σε όλα τα αεροπλάνο που έρχονται από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Καραϊβική, η Κεντρική και Νότια Αμερική.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου