Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Οι Τούρκοι μιλούν για έρευνες σε "αμφισβητούμενες περιοχές" του Αιγαίου με νέο ερευνητικό σκάφος


Νέο πλοίο σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες θαλάσσια ρύπανση και ζωή στο βυθό της θάλασσας αποκτά η Τουρκία, δίπλα στο ''Βarbaros''.

Πρόκειται για το πλοίο ''Turkuaz'' (Τουρκουάζ) τουρκικής κατασκευής  με ελικοδρόμιο,γεωλογικό, γεωφυσικό και υδρογραφικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας καθώς και ρομποτικά συστήματα και άλλα διεθνή πρότυπα.

Το πλοίο Turkuaz το οποίο, μαζί με το ''Barbaros'' θα χρησιμοποιηθούν για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα εγκαινιάζει την επόμενη εβδομάδα σε ειδική τελετή ο Τουρκος Πρωθυπουργός κ. Α. Νταβούτογλου και ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Γιλντίζ.



Μιλάνε για έρευνες σε αμφισβητούμενες (hotly disputed) περιοχές

To σκάφος έχει δυνατότητες  να αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο πέρα από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, στους πόλους, στους ωκεανούς και σε έντονα αμφισβητούμενες (hotly disputed) περιοχές όπως η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειο όπως χαρακτηριστικά γράφει η Sabah, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά  ''θέρμες μέρες''.

Το ''Τουρκουάζ'' θα μπορεί να πραγματοποιεί επίσης έρευνες για πολλούς άλλους τομείς  όπως χάρτες σεισμογενών περιοχών, στοιχεία κλιματικής αλλαγής, θαλάσσια ρύπανση και ζωή στο βυθό της θάλασσας.



Αρχίζουν έρευνες την άλλη εβδομάδα

Οι έρευνες για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, για λογαριασμό της Τουρκίας θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

Το ''Turkuaz'' ανήκει στο τουρκικό Ινστιτούτο Μεταλλευτικών Ερευνών (Mineral Research & Exploration General Directorate -ΜΤΑ) ενώ τον επιστημονικό εξοπλισμό και συστήματα που μπορούν να παρακολουθήσουν και να χαρτογραφήσουν μέχρι και 15.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, παρείχε η ASELSAN η οποία παρείχε και την λογιστική υποστήριξη και εφ’ όρου ζωής συντήρηση.Υποστήριξη του παρέχει και το υπουργείο  Άμυνας της Τουρκίας. Το σκάφος Barbaros, η άλλη επένδυση από την Τουρκία στον τομέα αυτό, ανήκει στον τουρκικό Petroleum Corporation.



Πολλά Μνημόνια διεθνών συνεργασιών 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Sabah, επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την λειτουργία του Turkuaz, το προσωπικό περνάει από ειδική εκπαίδευση στο εξωτερικό. Οι εργαζόμενοι που πρόκειται να εργαστούν στη διενέργεια έρευνας στη θάλασσα, προτιμώνται αν έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακό και διδακτορική εκπαίδευση.

Ο φορέας διαχείρισης υπέγραψε Μνημόνιο κατανόησης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας (IFREMER), το οποίο έχει μια ισχυρή επιστημονική και τεχνική υποδομή. Εκτός από το IFREMER, το ΜΤΑ συνεργάζεται και με άλλα κέντρα θαλάσσιας έρευνας, συμπεριλαμβανομένων του ISMAR από την Ιταλία, του NOC από το Ηνωμένο Βασίλειο και του ΝΙΟΖ από την Ολλανδία.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου