Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Όταν η μητέρα καπνίζει «το έμβρυο μορφάζει από αγανάκτηση»


Έναν συγκλονιστικό τρόπο για να αναδείξουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος για τα έμβρυα βρήκαν οι επιστήμονες: τις κινήσεις ενόχλησης που κάνουν με τα μικροσκοπικά τους χέρια τα ίδια τα έμβρυα, όπως αυτές εικονίζονται σε υπερηχογραφήματα με τετραδιάστατη απεικόνιση (4D).

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πολλά χρόνια τις εγκύους να κόψουν το κάπνισμα, καθώς αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και για θάνατο του εμβρύου.


Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να δείξουν τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου και χρησιμοποιούν τις εικόνες για να ενθαρρύνουν τις μητέρες να το κόψουν.

Η Δρ Νάντια Ρέισλαντ, από το Πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ, στη Βορειοανατολική Αγγλία, έχει καταγράψει χιλιάδες μικροσκοπικές κινήσεις εμβρύων κατά την πολυετή πείρα της στα 4D υπερηχογραφήματα. Για τις ανάγκες τις έρευνας παρακολούθησε 20 μητέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο James Cook του Μίντλεσμπρο, τέσσερις εκ των οποίων κάπνιζαν περίπου 14 τσιγάρα τη μέρα.

Έπειτα από ενδελεχή μελέτη των υπερηχογραφημάτων τους κατά την 24η, την 28η, την 32η και την 36η εβδομάδα της κύησης, παρατήρησε ότι τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν έκαναν πολύ περισσότερες επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το στόμα τους ή άγγιζαν τον σώμα τους απ’ ότι τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν.

Συνήθως τα έμβρυα κουνούν λιγότερο το στόμα τους και αγγίζουν το σώμα τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Acta Paediatrica.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου