Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Προετοιμασία των ΗΠΑ για έναν παγκόσμιο κυβερνοπόλεμο


Ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών κερδίζει έδαφος  στον κυβερνοχώρο αναφέρει η ιστοσελίδα rueconomics.ru. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε σχεδόν ταυτόχρονα την δημιουργία ειδικών δομών, οι οποίες θα ασχολούνται με την καταπολέμηση  απειλών στον κυβερνοχώρο. Μπορεί «αύριο» να ξεσπάσει στον κυβερνοχώρο ένας  Παγκόσμιος Πόλεμος « cyberwar», τονίζουν αμερικανοί ειδικοί εμπειρογνώμονες.

Πέρυσι, ο αριθμός των επιθέσεων από χάκερ είχε  αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το ρωσικό Ινστιτούτο «Kaspersky Lab», το 98% των ρωσικών εταιρειών το 2014, βρέθηκε αντιμέτωπο με  «εξωτερικές απειλές», ενώ το 25% από αυτές απώλεσε άκρως εμπιστευτικά δεδομένα.

Η αύξηση του αριθμού των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, είπε σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Οκτώβριο του 2014, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι τρομακτική . Παρεμπιπτόντως σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο ο ίδιος απεχθάνεται εντελώς την χρήση υπολογιστών , ως εντελώς αναξιόπιστο  μέσο επικοινωνίας.

Στις ΗΠΑ, τα πράγματα κινούνται με παρόμοιο σενάριο. Η ενίσχυση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, από τον  Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά την διάρκεια  του ετήσιου διαγγέλματος του προς το αμερικανικό έθνος. Όμως, αποδείχθηκε όμως μόλις λίγες ημέρες πριν την ομιλία του Μ. Ομπάμα, χάκερ του “ισλαμικού κράτους” «εισήλθαν» στους λογαριασμούς ανώτερων στρατιωτικών διοικητών των ΗΠΑ στο Twitter και στο YouTube, και  τοποθέτησαν  στις σελίδες του Πενταγώνου, και  σε κοινωνικά δίκτυα, εξτρεμιστικά συνθήματα, απειλές  προς τους Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς  και προσωπικά  στοιχεία επικοινωνίας της στρατιωτικής διοίκησης.

Ένα μήνα πριν υπήρξε επίθεση από χάκερ στο κινηματογραφικό στούντιο της Sony Pictures, από το οποίο κλάπηκαν εμπιστευτικές πληροφορίες Ενώ η Sony ετοίμαζε την πρεμιέρα της ταινίας «Συνέντευξη», η οποία ασχολείτο  με την επιτυχή δολοφονία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν .  Τον Μάρτιο του 2015, το Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν πολλές επιθέσεις από χάκερ  οι οποίες  είχαν πολλά  «ρωσικά ίχνη», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Μέχρι πρόσφατα, ο αγώνας κατά των διαδικτυακών απειλών στην Αμερική ευρίσκονταν κάτω από  διαφορετικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της CIA, του FBI και της NSA, αλλά τον Φεβρουάριο οργανώθηκε ένα κοινό Κοινό Κέντρο Πληροφοριών κυβερνοπολέμου . «Το νέο κέντρο θα αξιολογεί τις απειλές στον κυβερνοχώρο και θα εντοπίζει τους Χάκερ που βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε η σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της  διαδικτυακής τρομοκρατίας, Λίζα Μονακό.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το νέο γραφείο θα απασχολεί περίπου 50 άτομα, και  θα έχει  προϋπολογισμό  για το επόμενο έτος, ο οποίος  θα ανέρχεται στα  35 εκατομμύρια δολάρια.

Αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας κατά τη διάρκεια ακρόασης σε  επιτροπή της  Γερουσίας, του επικεφαλής της  Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA,) αποκαλούμενης και ( Cyber ​​Command),  Μάικλ Ρότζερς, προτάθηκε η  καθιέρωση ενός συστήματος αποτροπής στον κυβερνοχώρο, το  οποίο θα  είναι συγκρίσιμο με το σύστημα έλεγχου των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με τον Rogers, η «σύγκρουση στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να ενισχυθεί, τονίζοντας ότι η εξωτερική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται κυρίως από την Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και την Βόρεια Κορέα.

« Δεν συμβαδίζουμε τεχνολογικά με τους αντιπάλους μας, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να ελέγχουν τμήματα  του κυβερνοχώρου, αποσπώντας τα αγαθά της  πνευματικής ιδιοκτησίας μας και  διενεργώντας πράξεις δολιοφθοράς κατά των δικτύων μας», δήλωσε  αγανακτισμένος ο Ρότζερς. Η  συντριπτική πλειοψηφία των μελών της επιτροπής της Γερουσίας σχετικά με το θέμα αυτό συμφώνησε  με τον Αμερικανό αξιωματούχο  .

Βάσει των πληροφοριών που δημοσιοποιήθηκαν από  ένα πρώην στέλεχος της Αμερικανικής  Υπηρεσίας Ασφαλείας, τον περιβόητο  Έντουαρντ Σνόουντεν, τα τελευταία 5 χρόνια, ο στρατός των ΗΠΑ δεν αναπτύσσει  μόνο μηχανισμούς για την προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αλλά και την δυνατότητα  καταστροφικών επιπτώσεων στις βασικές υποδομές ενός πιθανού εχθρού « εξ αποστάσεως» , συμπεριλαμβανομένης της ιεραρχίας των ενόπλων δυνάμεων, του τραπεζικού συστήματος  , της ηλεκτρικής ενέργειας και της βιομηχανίας.

Το 2015, για τους σκοπούς του προϋπολογισμού των ΗΠΑ διατίθεται  ένα τεράστιο ποσό που αγγίζει τα 5,5 δισεκατομμύρια  δολάρια. Αν και στον τομέα του  κυβερνοχώρου σε διεθνές επίπεδο υπεγράφη συμφωνία  το 2013,  μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών,  αυτή δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ . Ο λόγος έχει να κάνει, με την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία .

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον έναν παγκόσμιο ιστό μεταφοράς δεδομένων και πληροφοριών. Συνεπώς ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των χρηστών. Επίσης η παγκοσμιοποίηση και η διασύνδεση πολλών αλληλεξαρτώμενων εταιριών μέσω του διαδικτύου αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα διάδοσης του φαινομένου της προσβολής υπολογιστών μέσω διαδικτύου. Η περίπτωση της Εσθονίας αποτελεί ένα από τα κύρια παραδείγματα καθώς οι διαδικτυακές υποδομές της χώρας δέχθηκαν επίθεση την άνοιξη του 2007 προκαλώντας προβλήματα στους κάτοικους της χώρας, που επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν διεθνείς συναλλαγές αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση από το να πραγματοποιήσει σημαντικές γι αυτήν λειτουργίες διεθνούς επιπέδου.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου